Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Roos, Bernd

Bernd Roos
Afbeelding gewenst
Volledige namen Bernd Roos
Geboortedatum 19-02-1922
Geboorteplaats Barmen (DE)
Adres Nieuwe Bosscheweg 94
Woonplaats Tilburg
Overlijdensdatum 15-03-1945
Plaats van overlijden Onbekend
Bijzonderheden Omgekomen in Polen. De exacte locatie is niet bekend.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis

Individuele gebeurtenis

Het gezin Roos kwam in september 1933 vanuit Wuppertal naar Tilburg. Bernd werd op 18 september 1933 toegelaten als leerling aan de Openbare Lagere School aan de Korte Schijfstraat 17. (RAT 631, inv.nr. 15). Bernd deed in 1940 eindexamen aan de Rijks-HBS Willem II. Bernd was tijdens de oorlog administrateur van de Joodsche Centrale voor Beroepsopleiding van de Joodsche Raad, oorspronkelijk bedoeld om jongeren na een beroepsopleiding naar Palestina te zenden. Het gezin Roos dook op 24 februari 1943 onder. Zij werden op 2 augustus 1944 in de woning van illegaal werker Jef van Bebber, Korenbloemstraat 137, gearresteerd. Omgekomen ergens in Polen. Zijn zus Anita overleefde de concentratiekampen.

Gezinsleden

Bernd was zoon van Fritz Roos en Elisabeth Culp. Broer van Anita Roos.

Woonadres

Nieuwe Bosscheweg 94 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

  • Anita Mayer, Als ik Hitler maar kan overleven (Nieuwkoop 1981).
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe link

Joods Monument