Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rooij & Zn., Ant. de

Deze fabriek is onderzocht door Kleijberg, Claudy

Ant. de Rooij & Zn.
Rooij ant.jpg
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres St. Josephstraat 124
Datum oprichting 1912
Datum opheffing 1969
Eigenaars / oprichters A. W. G. de Rooij

W. A. W. de Rooij

Familieverbanden Zoon van W. de Rooij

Schoonzoon van W. Swagemakers

Herkomst eigenaars / oprichters Geertruidenberg, Tilburg
Herkomst vreemd kapitaal Familie van textielindustriëlen die al generaties lang in de textiel zaten.
Innovatieve aspecten Geen
Reikwijdte van het bedrijf Onbekend


Algemene omschrijving

De Wollenstoffenfabriek Ant. de Rooij en Zonen werd opgericht in 1912 door Antoon de Rooij met als doel het vervaardigen wollen stoffen voor damesmode. Antoon de Rooij was aanvankelijk werkzaam bij de firma De Rooij van Dijk van zijn broer Jos de Rooij maar besloot zelf een fabriek op te richten.

Het complex aan de St. Josephstraat grensde met de achterzijde aan de Jan Aartestraat. Ter uitbreiding van de fabriek is hier aan de overkant, een weverij met stapelplaats voor geweven stukken of magazijn bij gebouwd.

Ant de Rooij 602047.jpg

In 1915 kreeg Jos Donders de opdracht voor het ontwerp van deze weverij. Nu nog steeds, is aan de overzijde van de Jan Aartestraat, de tekst Ant. de Rooij en Zonen zichtbaar in de gevel die herinnert aan deze vroegere textielfirma.

Ant de Rooij & zn -Jan Aartsestraat 16-18.png

In maart 1917 werd er vergunning gevraagd voor het plaatsen van elektromotor 40 p.k.

Ook hier kwam in de jaren zestig de buitenlandse concurrentie hard aan, met als gevolg dat de fabriek in 1964 de productie moest stopzetten en er ontslag volgde voor 94 werknemers.

Gezinskaart


Ant de Rooij & zn. Briefhoofd 61013.jpg


Opmerkingen

Wilhelmus Antonius Waltherus de Rooij was lid van het kerkbestuur St. Jozefsparochie en bestuurslid van de Textielschool te Tilburg.


Het bedrijfspand tussen de Sint Josephstraat en de Jan Aartestraat, waar later het bedrijf Lamitex B.V. gevestigd was, werd in 1974 geheel door brand verwoest.

Bronnen