Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rodrigues, Sara

Sara Mandaat-Rodrigues
Afbeelding gewenst
Volledige namen Sara Rodrigues
Geboortedatum 09-03-1901
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Molenbochtstraat 35
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gescheiden
Naam echtgeno(o)t(e) Coenraad Emil Mandaat
Overlijdensdatum 09-04-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis

Individuele gebeurtenis

Sara Rodrigues had zich op 28 augustus 1942 niet gemeld voor deportatie. Ondergedoken samen met haar ex-man en gearresteerd te Tilburg op 13 maart 1943. Overgebracht naar de Polizeigefängnis und Untersuchungs Gefängnis Haaren, vervolgens naar Westerbork. Op 6 april 1943 op transport naar Sobibor. Omgekomen in het concentratiekamp Sobibor. Haar dochter Anna Debora (Chérie) Mandaat huwde als achttienjarig meisje met de ruim twintig jaar oudere beeldhouwer Manus Evers. Evers had haar gehuwd om haar meer bescherming te bieden. Zij overleefden de oorlog door op diverse plaatsen onder te duiken.

Gezinsleden

Sara was gescheiden in 1937 van Coenraad Emil Mandaat.

Woonadres

Geheugen van Tilburg

Literatuur

  • Ton Pelkmans, ‘Manus Evers, beeldhouwer 1903-1981. Leven en werk’, in Henk van Doremalen en Ronald Peeters (red.). Tilburgse sprokkelingen. Bijdragen tot de Tilburgse geschiedenis (Tilburg 2003) 198-270.
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe link

Joods Monument