Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Robinson, Roy Edwin Dennis

Roy Edwin Dennis Robinson
Robinson, Roy Edw. Dennis.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 1925
Geboorteplaats Dovercourt, Essex (GB)
Burgerlijke staat ongehuwd
Overlijdensdatum 25-05-1944
Plaats van overlijden Goirle (NL)
Bijzonderheden Vliegtuigcrash bij Riels Hoefke, 25-05-1944

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.


Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Roy Edwin Dennis Robinson is een van hen. Overleden op 19- jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Brits
 • Onderdeel / Eenheid : Royal Air Force (R.A.F) / : 76 (RAF) Squadron
 • Rang / Functie : Flight Engineer / : Boordwerktuigkundigde
 • Registratienummer : 1725072
Graf Roy E.D. Robinson (foto: GeKa)

Achtergrond

Roy Edwin Dennis Robinson In 1925 geboren, is de zoon van Arthur John en Winifred May Robinson.

Gebeurtenis

Vanaf november 1943 was hij gestationeerd als boordwerktuigkundige in Lossiemouth, Morayshire, Schotland, en kwam terecht in een Halifax MZ 622 samen met 426719 Flt Sgt Peter Stuart Wade, RAAF (Captain)--, Sgt Kenneth Herbert Allaker RAF (Navigator)--, Sgt Stanley Patterson RAF (Bomb Aimer)--, Sgt James Horrocks RAF (Air Gunner)--, Malcolm Henry Graydon, RAF(Flt.Sgt) en Sgt. R. J. Head (1853252) (RAFVR) (Air Gunner) .

De oorlog in Europa was nog steeds in volle gang. De bemanning met deze Halifax MZ622 moest op pad om aan een operatie te beginnen. Dit was operatie Aachen- en zij moesten twee spoorwegemplacementen aanvallen. Omdat deze aanval op Duitse spoorweginfrastructuur plaatsvond in plaats van Franse of Belgische, was deze bommenwerpermacht groter. Het onvermijdelijke gevolg was dat het bombardement niet zo geconcentreerd was. Er waren veel bommen die op Aken zelf vielen. Vele mensen werden daar gedood , zwaargewond en er zouden ca. 14.800 mensen uit hun huizen zijn gebombardeerd. Met name ten oosten van de stad Aken.

Om 22:38 uur in de avond van donderdag 24 mei 1944 steeg Halifax MZ622 dus op van Holme-on-Spalding Moor om Aken, Duitsland, te bombarderen. Na het opstijgen werd er niets meer van dit vliegtuig vernomen en het lukte ze ook niet meer om terug te keren naar de basis. Het toestel stortte neer bij het “Riels Hoefke” bij Goirle (Noord-Brabant), 4 km ten zuiden van Tilburg. Zes van de bemanningsleden werden op slag gedood en één persoon overleefde deze crash en werd zwaar gewond gevangen genomen en overgebracht naar een ziekenhuis. Dat was Sergeant R. J. Head (1853252) (RAFVR) (Air Gunner) POW = Prisoner of War, van hem is niets meer vernomen.

Graflocatie

 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coördinaten : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graf nr. : Rij 1 graf 6
 • Tekst op grafsteen : “You nobly did your duty and lie in a hero's grave awaiting that last roll call.” (“Je hebt nobel je plicht gedaan en ligt in het graf van een held, wachtend op de laatste appèl “.)

Roy Edwin Dennis Robinson is begraven op het EREveld van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle (NL). De 6 overleden personen van deze crash zijn allen daar met hem begraven.

Jaarlijks worden alle personen op dit EREveld in Goirle speciaal herdacht. 27 mannen en 1 vrouw. Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid.

Ereveld Goirle (foto BvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.