Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rison, Andries Johannes

Andries Johannes Rison
Afbeelding gewenst
Volledige namen Andries Johannes Rison
Geboortedatum 20-07-1911
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Nieuwstraat 252
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Maria Johanna Barbieri
Beroep Koopman
Overlijdensdatum 13-05-1940
Plaats van overlijden Rhenen
Bijzonderheden Hij sneuvelde bij een tegenaanval op de Grebbeberg.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Individuele gebeurtenis

Als dienstplichtig soldaat wordt Andries opgeroepen als op 24 augustus 1939 de mobilisatie afgekondigd wordt. In de meidagen van 1940 voert het 29e Regiment Infanterie waar hij onderdeel van is een mislukte tegenaanval uit op de Grebbeberg. Tijdens deze actie komt Andries op 13 mei 1940 om. Hij wordt in een veldgraf begraven in een weiland in Achterberg om op 3 juni 1940 te worden herbegraven op het Militair Ereveld Grebbenberg als onbekende soldaat. Pas op 18 april 1941 wordt hij geïdentificeerd.

Zijn weduwe blijft achter met 2 jonge kinderen, een zoontje van 3 jaar en een dochter van 8 maanden In een kranteninterview met de beheerder van het Ereveld Grebbenberg rond 2010 vertelt deze dat de dochter van soldaat Rison het graf van haar vader nog steeds trouw bezoekt.