Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rijvers- Erven van, Johanna Maria

Johanna Rijvers-van Erven
Erven Jo van.jpg
Volledige namen Johanna Rijvers-van Erven
Geboortedatum 22-02-1907
Geboorteplaats Goirle
Adres Dorpsstraat/Maaikant
Woonplaats Ulicoten
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Alphonsus Ludovicus Rijvers
Beroep Onderwijzeres/huisvrouw
Overlijdensdatum 24-10-1944
Plaats van overlijden Ulicoten
Bijzonderheden Omgekomen bij een granaatinslag

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Johanna van Erven (Geb. 22-02-1907 – overl. 24-10-1944). Onderwijzeres/huisvrouw, dochter van Johannes van Erven (1861-1922) en van Antonetta Schellekens (1866-1939).

Achtergrond

Jo wordt geboren als vijfde kind in het gezin van Jan en Antonet Schellekens in Goirle. Zij krijgen in hun huwelijk zeven kinderen, t.w. Elisabeth (1897-1897), Cornelia (1898-1928), Elisabeth (1899), Catharina (1901), Arnolda (1904), Johanna (1907) en Arnoldus (1909). Zij gaat na de lagere school naar een kostschool in Oirschot waar ze tevens wordt opgeleid voor onderwijzeres. Daarvoor slaagt ze in 1925. Ze krijgt dan een aanstelling in Kaatsheuvel, maar wordt in 1928 naar huis teruggeroepen als haar zus Cornelia sterft. Ze gaat het huishouden regelen van haar zwager Nellis van Roessel aan de Nieuwe Rielseweg in Goirle. Als deze in 1936 sterft worden de twee kinderen van Nellis en Cornelia in het ouderlijk huis van de familie van Erven aan de Wildakker in Goirle opgevangen bij hun oma. Op 22 april 1941 trouwt Jo met Fons Rijvers, een landbouwer uit Ulicoten. Hij is een zoon van Ambrosius Rijvers en Maria Philomena Verheijen, en hij was geboren op 10-1-1908 in Baarle-Nassau.

Bevrijding

In de oorlogsjaren hierna worden er twee zoons geboren, Jan en Jos, die nog klein zijn ten tijde van de bevrijding. Ulicoten wordt verdedigd door de Duitsers en een groot geschut staat opgesteld in de buurt. De Engelsen beschieten het dorp en een granaat slaat dwars door het dak van de woning in de keuken. Daar is Jo bezig met het voorbereiden van het eten voor de mensen in de schuilkelder, en komt onmiddellijk om het leven. Fons was buiten op enige afstand aan het werk met veevoer. Hij rent naar huis om zijn vrouw dood aan te treffen. In de schuilkelder zaten meer mensen die het ene zoontje dat in de keuken was snel daar weghaalden, zodat hij zijn moeder niet zou zien. Na de oorlog zou Fons opnieuw trouwen met Catharina Smulders en met haar een nieuw gezin vormen. Zij stierf in 1997, Fons twee jaar later in 1999.

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg: Bevolkingsregisters Goirle.
  • Informatie J. van Eijck, Goirle.

Literatuur

  • Ben Loonen (eindred.) “Goirle 1940-1945, een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd”, Goirle 1994.
  • Piet Geerts: “Dagboek bezetting & bevrijding Brabants grensdorp“, Baarle-Nassau 1990.