Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Rijswerker

Rijswerkers verrichten lichamelijk zwaar werk. Zij verrichten alle voorkomende werkzaamheden voor het maken van rijsbeslag en zinkwerken. Ook voert een rijswerker andere werkzaamheden uit zoals langs de kust of oevers. Het maken van rijswerken vereist vakkennis en inzicht. Het is voornamelijk handwerk. Het rijshout wordt gewonnen door de griendwerker.

De rijswerker vervaardigt de wiepen: gebundeld rijshout. Het maken van wiepen wordt tegenwoordig machinaal uitgevoerd, meestal door een gespecialiseerd bedrijf. De wiepen vormen het geraamte waarop de rijswerker los rijshout kruiselings handmatig aanbrengt. Vervolgens maakt hij een bovenrooster met wiepen, en sjort het geheel vast.

De rijswerker maakt ook zink- of kraagstukken. Dit gebeurt over het algemeen door ploegen van vier tot zes personen. Het zink- of kraagstuk wordt met een sleepboot van de wal in de rivier getrokken. Hierna wordt met behulp van een kraan stortsteen op het zink- of kraagstuk gestort, waardoor het afzinkt. Het afzinken is taak van de machinisten van de sleepboot en kranen.

Bekende "Veerse" rijswerker(s): Nol van Strien