Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Riddershofpad (Tilburg)

Stadsdeel: Noord
Wijknaam: Buitengebied Noord-Oost
Datum besluit: B & W 22 oktober 1996
Jaar: 1983


Het pad lopende vanaf de Vlashoflaan noordoostwaarts daarna oostwaarts tot de grens met de gemeente Berkel-Enschot bij café "de Hemeltjes".

Herkomst

In een akte van 12 april 1505 spreekt men over een stede geheyten sriddershof groot zeven mudzaad, in de parochie Enschot tussen 't erf van Wouter van Esch en die gemeynt die Ruijbraeck. De Ridderhof onder Tilburg werd tot het eind van de 18e eeuw gerekend tot het gebied van Enschot. Het was ex-territoriaal gebied, omsloten door Tilburgse gronden. Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 is dit duidelijk te zien: voorbij het Hasenest in de richting van de Hemeltie en Doodekraam (kraan) te Enschot, ligt naast de Nieuwe Warande de Riddershof onder Enschot als een enclave op Tilburgs gebied.


De Ridderhof is genoemd naar de familie De Ridder. De in de akte van 1505 als eigenaar van de Ridderhof genoemde Dirck Wouter Back was vermoedelijk een kleinzoon of achterkleinzoon van Herman die Ridder. Op de kaart van A. Arts ca. 1886 is De Ridderstraat de tegenwoordige (>) Bundersestraat ook de Ridders Hof wordt aangegeven.


Dit pad komt op sommige oude stadsplattegronden voor als Udenhoutsepad. Deze naam is echter nooit officieel vastgesteld.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.