Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

René Norenburgstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Korvel
Datum besluit: B & W 14 januari 1954
Jaar: 1954



De straat lopende vanaf de Berkdijksestraat, bij de Johannes van Zantenstraat, in noordwestelijke richting tot de Ringbaan-West.


Renenorenburgstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

13855.jpg



René Marius Laurens Comelis Norenburg werd geboren te Amersfoort op 15 augustus 1921 als zoon van het echtpaar Norenburg-Seters. Hij studeerde aan de Economische Hogeschool te Tilburg en woonde aldaar aan het Willemsplein 9. In de illegaliteit was hij bekend als Bart en maakte hij deel uit van de Raad van Verzet. Hij werkte ondergronds te Oisterwijk en te Deurne. In Deurne heeft hij, onder meer met Loek Lansdorp (> Loek Lansdorpstraat), een militaire opleiding gekregen in ondergrondse holen. Hij verschafte aan onderduikers persoonsbewijzen en distributiebescheiden en hielp Joden. De overval op het gemeentehuis te Haaren werd mede door hem gepleegd. Hij verduisterde daar het bevolkingsregister. Vele illegale werkers hadden zich van andere gemeenten in Haaren laten inschrijven, zodat al hun namen verdwenen onder de ogen van de Gestapo.

Op 23 februari 1944 werd hij te 's-Hertogenbosch gearresteerd bij het vervoeren per vrachtauto van onder stapels brandhout verborgen munitie. Hij werd in het Oranjehotel te Scheveningen gevangen gezet en vandaar overgebracht naar het kamp Vught, waar hij door het verraad van een SS'er in een bunker werd opgesloten. Op 6 september 1944 is hij naar Sachsenhausen getransporteerd en van daaruit als dwangarbeider tewerkgesteld in de fabriek van Heinkel en Siemens. Maar door volkomen uitputting, door verregaande lichaamszwakte, werd hij naar Sachsenhausen teruggezonden. Later was hij vermoedelijk te Bergen-Belsen. Nadien werd niets meer van René Norenburg gehoord. Vermoedelijk is hij te Bergen-Belsen in april of mei 1945 overleden.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).