Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Regionaal Archief Tilburg

Het oudste bericht over lotgevallen van archivalia in Tilburg dateert uit 1562. Onderpastoor en notaris Willem van Gemonde verklaarde dat zijn huis op de Heuvel was afgebrand en dat daarin enige kasten stonden met ‘brieven in franchijne (perkament) bezegelt, registren van testamenten, obligatien, quitancien … die alle mede verbrand zijn’. De archieven van Tilburg werden aan het einde van de zestiende eeuw bewaard bij de secretaris thuis of in de archiefkist in de Heikese kerk.

In 1632 bouwde men ‘een comme oft gewelfde camer omtrent den toren inde kerck om daerin te bewaeren de archieven der gemeijnte’. Toen in 1849 het stadhuis werd gebouwd, werden de archieven naar de archiefkamer overgebracht. In 1936 verhuisde het archief naar het Paleis-raadhuis. In 1988 ging het Gemeentearchief naar de Kazernehof.

Regionaal Historisch Centrum Tilburg

In 1997 werden als gevolg van de gemeentelijke herindeling de archieven van Berkel-Enschot en Udenhout vanuit het Streekarchief Oisterwijk overgebracht. Door de fusie met het Streekarchief kwamen er ook de archieven van Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand en Oisterwijk bij. Zo ontstond in 2001 Regionaal Historisch Centrum Tilburg. Ook Dongen had zich inmiddels aangesloten.

Regionaal Archief Tilburg

In 2004 sloten zich weer zes nieuwe gemeenten aan, namelijk Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Drimmelen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen en Oosterhout. In 2004 werd de naam veranderd in Regionaal Archief Tilburg en werd gefuseerd met het Nederlands Textielmuseum en Stadsmuseum Tilburg. In 2007 zijn de drie instellingen verzelfstandigd tot Stichting Mommerskwartier. In 2008 is er een tweede archiefdepot gebouwd bij het Textielmuseum. Het archief heeft een enorme hoeveelheid digitale akten en foto’s op zijn website staan.

Bezig met het laden van de kaart...

Zie ook

Lancierskazerne

Externe link

www.regionaalarchieftilburg.nl