Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ratcliff, Kenneth Leslie

Kenneth Leslie Ratcliff
Ratcliff, Kenneth Leslie.jpg
LEST WE FORGET
Geboortedatum 10-02-1922
Geboorteplaats Acocks Green,Warwickshire (GB)
Overlijdensdatum 05-02-1945
Plaats van overlijden Goirle. (NL)
Bijzonderheden Verdronken bij poging Oude Maasje over te steken.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ------------------------ LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Kenneth Leslie Ratcliff is een van hen. Hij overleed op 22-jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Britse
 • Onderdeel : Royal Marines
 • Eenheid : No. 41 R.M. Commando
 • Registratienummer : PLY/X 103381
 • Rang : Marine
Graf Kenneth Ratcliff (foto: GeKa)

Achtergrond

Kenneth Ratcliff is geboren in het gezin van Albert Victor en Mabel Aleida Ratcliff. Ten tijde van dit voorval was hij ongehuwd.

Gebeurtenis

De oorlog was zijn 5e jaar ingegaan en het zuiden was al aardig bevrijd. Maar nog niet overal was het veilig. Duitsland bood nog veel tegenstand. Op 5 februari 1945 werd een razzia over de Maas gepland om een Duitse gevangene van achter de Duitse linies te pakken. Slecht weer dwong de missie te stoppen, maar een inklapbare canvasboot die werd gebruikt, bleef achter op de verre oever.

Er kwam een bevel voor Kenneth Ratcliff, Charles Brandon en David Williams, zij moesten deze boot ophalen. Gedrieën werden ze de rivier overgestuurd om dit te doen. Op de terugweg echter kapseisde deze boot en werden de drie mariniers door de sterke stroming en het ijskoude water van de Maas – hier 650 ft. breed – meegesleurd. Zij waren gekleed met hun zware gevechtslaarzen,- gevechtskleding en leren jerkins (=soort bodywarmer en/of leren jas) en moesten worstelen om boven water te blijven. Williams vooral omdat hij niet kon zwemmen.

Alle drie zijn ze verdronken bij deze poging om met de boot de oversteek te maken. Het lichaam van Charles Brandon was vervolgens stroomafwaarts een paar dagen later aangespoeld en kon worden begraven. Het lichaam van Williams kon ook later uit het water worden geborgen en werd daar te ruste gelegd in een ondiep graf aan de rivier. Bij het oversteken van het Oude Maasje raakte Kenneth in moeilijkheden. Hij werd nog overgebracht naar het militair hospitaal in Goirle, maar was bij aankomst reeds overleden.

Kenneth Leslie Ratcliff werd 22 jaar en is begraven op het EREveld van de Commonwealth War Graves op het kerkhof van St. Jan te Goirle. Nederland.

Graflocatie

 • Begraafplaats : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coördinaten : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graf nr. : Rij 3 graf 5
 • Tekst op grafsteen : "At the going down of the sun and in the morning we will remember." (Bij het ondergaan van de zon en ‘s morgens zullen we hem herinneren).

Jaarlijks worden alle personen op dit EREveld in Goirle speciaal herdacht. 27 mannen en 1 vrouw. Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid.

Ereveld Goirle (foto BvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.