R.K Lagere Landbouwschool

zaaier

Julianalaan 105 (1948)

Hardstenen vierkante gevelsteen, op de punt geplaatst, met daarin een afbeelding van een zaaier, in de voorgevel van wat eens de woning was van het hoofd van de R.K. Lagere Landbouwschool. In 1948 werd de door architect Kees de Bever ontworpen school met bijbehorend woonhuis geopend na een aanloopperiode van meer dan tien jaar. Door allerlei omstandigheden, waaronder de Tweede Wereldoorlog, financiële problemen en materiaalgebrek, liep de beoogde bouw ernstige vertraging op. In die periode werd de Landbouwschool gehuisvest in het voormalige gemeentehuis aan het Heereplein en betrok het hoofd van de school tijdelijk een woning elders in de Julianalaan. De Lagere Landbouwschool heeft van 1948 tot de opheffing in 1965 gebruik gemaakt van het onderkomen aan de Julianalaan. Na een grondige verbouwing kreeg het gebouw de bestemming van brandweerkazerne. De brandweercommandant bewoonde de voormalige onderwijzerswoning.


Informatiebron

• Regionaal Archief Tilburg, archiefnummer 2733, Archief van het gemeentebestuur Raamsdonk 1930-1984, inzake Lager (voorbereidend) beroepsonderwijs.

• Joost Castenmiller, Bevrijd, maar niet vrij… Kijk op het Veers verleden 2, uitgave van de Stichting Erfgoed (Raamsdonksveer, 2005) p. 61-62.

• Th.G.A. Hoogbergen, “Explosieve deelname aan onderwijs”, in Geschiedenis van Noord-Brabant, III, red. H.J.F.M. van den Eerenbeemt (Amsterdam, 1996) p. 299.