Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Primus Van Gilsstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Oude Dijk
Datum besluit: B & W 1 juni 1934
Jaar: 1934



De straatnaam 'Van Gilsstraat' te wijzigen in Primus van Gilsstraat.


Primusvangilsstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Bestand:Voorbeeld.png== Herkomst ==


8248.jpg


Naamgever: Antonius van Gils

Antonius van Gils werd geboren te Tilburg op 29 juli 1758 als zoon van Jan van Gils en Johanna Bruers. Hij studeerde aan het College te Turnhout en vervolgens aan de universiteit van Leuven. In 1779 werd hij als student aan de faculteit der Artes in de Paedagogie "Het Verken" tot primus (de beste van het studiejaar) uitgeroepen. Op 31 augustus 1779 werd hij als primus in Tilburg ingehaald, waarbij onder meer de drie gilden, graaf en gravin Van Hogendorp en een stoet van 200 ruiters aanwezig waren. Gedurende enkele dagen was het feest in Tilburg: Spelen, volksvermaken, vreugdevuren, alles werd aangewend: overal heerschte de oprechtste hartelijkheid en de studenten der wijsbegeerte verstonden zich zoo innig met de leden van het Tilburgsche boogschuttersgilde, dat ze het vaandel hunner pedagogie als aandenken achterlieten aan de Tilburgsche beschermelingen van den Heiligen Sebestiaan. Thans is dit vaandel "Het Verken" in bezit van het St. Jorisgilde.

Hij behaalde het licentiaat in de wijsbegeerte en in 1785 het licentiaat in de godgeleerdheid. Hij was lector in de wijsbegeerte sinds 1780; hoogleraar in de godgeleerdheid aan de universiteit te Leuven sinds 21 juli 1790; daarnaast in 1791 hoogleraar in het Grieks aan het Busleyden College aldaar tot 1797, toen de universiteit werd gesloten. Hij vertrok naar het bisdom 's-Hertogenbosch, stichtte in Berlicum het kleinseminarie Veebeek, kocht het landgoed Beekvliet aan voor het klein-seminarie en was mede-stichter en president van het grootseminarie Nieuw-Herlaer te St. Michielsgestel.

In 1819 publiceerde hij zijn Katholyk Meyerysch Memorieboek, behelzende de oprigting van het Bisdom 's-Hertogenbosch, dat de grondslag werd voor de geschiedschrijving van het bisdom. Van Gils overleed te Nieuw-Herlaer op 10 juni 1834. De straatnaam werd door de gemeenteraad in 1881 vastgesteld als Primus van Gilsstraat, lopende van de Bischop Zwijsenstraat, hoek Varkensmarkt, tot aan de Piusstraat.

Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).

Straatgeschiedenis:

De locatie van de Primus van Gilsstraat lag tegen het centrale, historische gedeelte van Tilburg aan, in de voormalige erfgronden van Het Paleis van Koning Willem II. Nog eerder lag ten noorden van de huidige straat een waterloop, en ten zuiden de schuttersboogaard van Sint Sebastiaan. Aan het einde van de straat lag 't Heike met een brandkuil. Ten westen lag de schuttersboogaard van Sint Dionysius langs de huidige Varkensmarkt. Achter de huidige straat lag een tijdelijke schuurkerk aan wat later de Oude Kerkstraat zou heten.