Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Prijsvraag SAR (1991)

61. SAR PRIJSVRAAG - HOOFDBEELD - EERSTE PRIJS.jpg

In 1991 organiseerde de Stichting Architecten Research (SAR) de 'Ontwerpprijsvraag kwaliteit openbare ruimte Spoorzone Tilburg'. In de tekst specifieert men de opdracht en spreekt men over ‘Spoorlaanzone’. De meeste inzendingen beperken zich ook tot de voorkant van het station, maar enkele architecten laten ook het station en De Werkplaats niet ongemoeid in hun ontwerpen.

Beoordelingscriteria waren geordend in drie categorieën: fysieke omgeving, sociale omgeving en beeldvorming. Het rapport bevat ook een essay van drs. A. Reijndorp (UvA).

Inzendingen

61. SARprijsvraag - 2eprijs - Rooden tunnel spoorlaan.jpg

De prijswinnaar was prof. Ir. P. Pennink uit Amsterdam. De jury spreekt over een “goede stedebouwkundige uitwerking van de opgave (..) Dit ontwerp trekt de stad niet uit zijn verband (..). Een verplaatsing van het station naar het nieuwe plein (ter hoogte van Noordhoekring / Stadsheer, red.) zou het concept versterken”.

61. SARprijsvraag - 2eprijs - willie crox ad roefs - verlengd kroepoekdak.jpg

De inzending van Tilburgse architecten Willie Crox en Ad Roefs haalde een gedeelde 2e prijs. Zij ontwierpen onder andere een verlengd kroepoekdak.

61. SARprijsvraag - roomer-wilker GEEN PRIJS.jpg

Zij deelden de 2e prijs met de inzending J. van Rooden en M. de Schepper. Zij ontwierpen een tunnel onder de Spoorlaan.

De inzending van J. Roomer en R. Wilker is noemenswaardig vanwege de verbouwing van de stationsomgeving. In hun ontwerp is de Polyonale Loods verdwenen.

Bron

  • Kwaliteit van de openbare ruimte: resultaten ontwerpprijsvraag Spoorzone Tilburg, SAR 1991 (ISBN 90-70284-08-1