Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Postzegelvereniging de Jonge Filatelist

Postzegelvereniging De Jonge Filatelist
11.4 De jonge Filatelist S11 blz 62.JPG
vlnr staand:Peter van Liempde, Harrie Brekelmans, onbekend, Guido Mulder, Marie-José van Gorp, Frans vd Ven, Kees van Kempen, Francien van Empel, René Smolders, Hans Maas, Johan vd Brand, Elma van Loon, Ton de Bakker en Nellie Vugts. Zittend vlnr: Hans van Loon, Mia Vriens, frater Roland van Etten, Kees van Iersel, frater Constantio Teurlings, Jan van Gorp, Ad Peeters, Martien van Iersel en Ineke Weijters.
Geschiedenis
Opgericht 1963
Oprichter Martien van Iersel, Hans Leermakers, Jan Hoogendoorn, Kees van Iersel
Opgeheven 1981
Structuur
Plaats Udenhout
Aantal leden 20 tot 30 leden

Kees van Iersel, getrouwd met Anna Scholtze, een kleindochter van Adrianus Scholtze, de eerste officieel aangestelde brievengaarder van Udenhout, heeft in 1963 geholpen met de oprichting van een postzegelvereniging voor de jeugd, genaamd: “De Jonge Filatelist”. De vereniging is opgericht door Martien van Iersel, Hans Leermakers en Jan Hoogendoorn. Deze nog jonge jongens +/- 13 à 14 jaar vroegen Kees van Iersel, vader van Martien of hij mede wilde werken aan een postzegelclubje. Dhr. van Iersel dacht: " dat doe ik wel even, zo'n clubje is toch zo ter ziele." Niet wetende dat deze club jarenlang actief zou blijven.

Op verzoek van genoemde jongens mocht er een klaslokaal gebruikt worden van de St. Petrusschool te Udenhout. Frater Constantio was iedere zaterdagavond aanwezig om het klaslokaal te openen. De postzegelclub hield de eerste bijeenkomst op 25 april 1963. Het eerste jeugdbestuur werd gevormd door Martien van Iersel, Pieter Verhoeven, Frans van Empel, Hans Leermakers en Paul Mulder. De Jonge Filatelist was een actieve postzegelclub met doorgaans 20 tot 30 leden, met twee keer in de maand les- en ruilbijeenkomsten, en bleef bestaan tot 1981. In april 1976 organiseerde de club de nationale postzegeltentoonstelling voor de jeugd “Filexpo”, gehouden in de toenmalige Petrusschool. Bij deze gelegenheid heeft PTT-post een speciaal stempel uitgegeven.

Bron

Regionaal Archief Tilburg, Archief 1188, Gemeente Udenhout (1925) 1926-1996 (2004), invnr. 1461, Postzegelclub De Jonge Filatelist