Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pollet & Louis de Wijs, wed. G.

Deze fabriek is onderzocht door Kuijpers, Karlijn ingevoerd door Wiki: Evers Zuidweg, Hennie

Wed. G. Pollet & Louis de Wijs
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Twee panden aan de Stationsstraat
Datum oprichting 01-01-1879
Datum opheffing 31-12-1884
Eigenaars / oprichters Ludovicus Gerardus (Louis) de Wijs (1846-1914)

Cornelia Elisabeth van Hoijdonk (1804-1886), na het overlijden van haar echtgenoot, textielfabrikant Guillaume Joseph Pollet, van de firma Pollet & Comp, in 1854 gaat zij door het leven als Wed. G. Pollet

Opvolging Na ontbinding van de vennootschap, gaat Louis de Wijs per 01-01-1885 als zelfstandige fabriek verder onder zijn eigen naam, Louis de Wijs.

De fabriek van Wed. G. Pollet wordt verhuurd aan M. Aelen.

Familieverbanden Zie herkomst en achtergrond van de eigenaar.
Herkomst eigenaars / oprichters Brabant
Herkomst vreemd kapitaal Onbekend
Innovatieve aspecten Onbekend
Reikwijdte van het bedrijf Internationaal (export naar ‘Britsch Indië’)

Algemene omschrijving

In de akte van oprichting van de vennootschap met Wed. G. Pollet staat beschreven de firma “ten doel hebbende het vervaardigen van en het drijven van handel in wollen en andere manufacturen”. De vennootschap wordt aangegaan voor zes jaren. De winst en het verlies der vennootschap werden voor 1/3 en 2/3 genoten danwel gedragen door resp. de Wed. G. Pollet en Louis de Wijs.

Door de Wed. G. Pollet wordt in de vennootschap ingebracht:
a) Het gebruik van een fabrieksgebouw met bijbehorende gebouwen en erven aan de Stationsstraat (geschat op fl. 20.000)
b) Het eigendom van de daarin aanwezige machinerieën als: de stoommachine en ketel.

Verder is een artikel opgenomen waarin is vastgelegd dat Louis de Wijs gedurende het bestaan van deze vennootschap “al zijnen arbeid en vlijt aan deze vennootschap [zal] moeten besteden en gevolgelijk noch voor eigen rekening of in compagnieschap of voor rekening der vennootschap met anderen soortgelijke fabriekzaak of welke zaken of handel ook mogen uitoefenen”.

Louis de Wijs heeft binnen de firma een eigen fabriek(sgebouw): m.i.v. 1883 huurt hij een pand aan de Stationsstraat van Alph. van Rijckevorsel. Het omvat “een fabriek met bijbehorende gebouwen, een woning, open grond en twee northonputten (sectie M 2742, 2743 en 2744) [naast de Nieuwe Koninklijke Harmonie], benevens de in gemeld fabriek zich bevindende machninerieën, bestaande uit: Een stoommachine met garnituur, reservoir, stoomketel en een specificatie van de hulpmiddelen die zijn geplaatst in de volderij, in de perskamer, in de spinderij en op de vier zolders, op de plaats, op het kantoor, op het magazijn”.

Per 01-01-1885 wordt de vennootschap Wed. G. Pollet & Louis de Wijs ontbonden. Vincent Bogaers, schoonzoon van Wed. G. Pollet en haar gemachtigde, is belast met de afwikkeling van de samenwerking.

Louis de Wijs gaat als zelfstandige fabriek verder. In die periode (1885) werken er 84 arbeiders bij Louis de Wijs: 68 mannen, 6 vrouwen, 6 jongens en 4 meisjes. Op 15 januari 1885, 2 weken na dat de samenwerking met Wed. G. Pollet is beëindigd, brandt de fabriek van Louis de Wijs in de Stationsstraat af. Alle gebouwen, boeken en voorraden gaan verloren, de aanwezige werklieden kunnen net op tijd vluchten door uit ramen te springen.

Omdat de administratie in de brand verloren is gegaan, wordt eenieder die zaken heeft gedaan met Wed. G. Pollet en Louis de Wijs, opgeroepen zich te melden om de zaken van de firma te kunnen afwikkelen.

Herkomst en achtergrond van de oprichter

Louis de Wijs is een zoon van textielfabrikant Christiaan de Wijs, van firma Wijs & Co., C. de. In 1906 treden 2 zoons van Louis als vennoten toe tot zijn firma Louis de Wijs. Wed. G. Pollet is via haar echtgenoot verbonden aan diverse textielfabrikanten uit de familie Pollet. Na het beëindigen van Wed. G. Pollet & Louis de Wijs, wordt haar fabrieksgebouw verhuurd aan M. Aelen (Matheus Johannes Cornelis Aelen),van firma Aelen, M. een neef van Louis de Wijs.

Gezinskaart

Opmerkingen

In de oprichtingsakte uit 1878 wordt de Wed. G. Pollet omschreven als rentenierster, zij is op dat moment 74 jaar oud. Zij is in 1837 met de uit Frankrijk afkomstige Guillaume Joseph Pollet getrouwd. Hij is ca. 30 jaar ouder en weduwnaar van Anna Barbara van Iersel, met wie hij 9 kinderen had gekregen. Met enkele zonen heeft hij de firma Pollet & Zonen. Cornelia en hij krijgen nog drie kinderen. Na zijn overlijden in 1854 gaat zij door het leven als Wed. G. Pollet. Zij richt de wollenstoffenfabriek Wed. G. Pollet & Zoon op met haar zoon Camille, en later (waarschijnlijk na het overlijden van Camille in 1875) de firma Wed. G. Pollet. Zij overlijdt 2 jaar na de opheffing van Wed. G. Pollet & Zoon, in 1886.

Louis de Wijs is bij de oprichting van Wed. G. Pollet & Louis de Wijs een beginnend fabrikant, hij is dan 33 jaar. Hij gaat na opheffing van deze firma verder met een fabriek onder zijn eigen naam, Louis de Wijs, die bestaat tot 1909.

In 1883 wordt in Amsterdam de Internationale, Koloniale en Uitvoerhandel tentoonstelling gehouden. 28 Tilburgse wollenstoffenfabrieken exposeren er gezamenlijk, onder hen Wed. G. Pollet & Louis de Wijs. Deze collectieve inzending ontvangt na afloop een erediploma voor hun tentoongestelde waren. In krantenartikelen over de beurs worden de bever en wagendoek (ook wel rijtuiglaken) van Wed. G. Pollet en Louis de Wijs geroemd: “bij geene enkele firma zijn de kleuren van het Wagendoek zoo schoon, vol en rijk terug te vinden”.

Bronnen