Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Politieposten

Aanvankelijk had Tilburg één politiebureau, dat gevestigd was in het Stadhuis en vanaf 1909 aan de Nieuwendijk (Bisschop Zwijsenstraat). Met de groei en de verdichting van de stad werd het noodzakelijk om de politiemacht te decentraliseren.

Vanaf de jaren tachtig van de negentiende eeuw werden her en der politieposten opgericht. De eerste, een houten barak, stond op het Korvelplein. Deze werd later vervangen door een echt bureau aan de zuidrand van het plein. Op de Heuvel stond ook een houten politiepost. Die werd in 1931 vervangen door het gebouw op de linkerhoek van de Tuinstraat en de Heuvel. Andere politieposten waren gevestigd op het Julianapark, op het Besterdplein (sinds 1909), aan het Wilhelminapark (1911) en in de Merelstraat (circa 1930 tot in het midden van de jaren vijftig).

Tot 1957 kende de gemeentepolitie een rayonindeling met elk een eigen post. Hiervan bleef tot 1963 alleen die aan het Wilhelminapark gehandhaafd. Destijds zat het hoofdbureau al sinds 1958 aan de Lange Schijfstraat (Noordhoekring). Deze verhuisde later naar de Stationsstraat.

De afgelopen decennia kwamen er moderne politieposten aan de Ringbaan-Zuid, het Wilhelminapark, de Karel Boddenweg, de Brucknerlaan en de Heuvelring. In 1997 werd aan de Ringbaan-West het nieuwe hoofdbureau van de politieregio Midden- en West Brabant geopend. Dit gebouw is een ontwerp van Jan Hoogstad.

Het Geheugen van Tilburg