Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pol van de, Cornelis Johannes Wilhelmus

Cornelis van de Pol
Bp C v-d Pol.jpg
foto gewenst
Volledige namen Cornelis Johannes Wilhelmus
Geboortedatum 11-01-1920
Geboorteplaats Goirle
Adres Molenstraat 24
Woonplaats Goirle
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep katoenwever
Overlijdensdatum 05-10-1944
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Omgekomen bij een granaatinslag

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Kees van de Pol (Geb. 11-01-1920 Goirle – overl. 05-10-1944 Goirle), katoenwever, zoon van Marinus van de Pol (1880-1950) en van Adriana Maria van Miert (1882-1944).

Achtergrond

Vader Marinus van de Pol werd geboren op 15 november 1880 in Goirle en overleed daar op 9 juni 1950. Hij trouwde op 28 april 1913 in zijn woonplaats met Adriana Maria van Miert, geboren op 18 november 1882 in Goirle en daar overleden op 17 augustus 1944. Op 27 maart 1915 kregen zij een zoon Cornelis Johannes Wilhelmus die echter al op 11 februari 1918 op 2-jarige leeftijd zou komen te overlijden. Gelukkig kregen zij nog een zoon die zij dezelfde voornamen gaven: Cornelis Johannes Wilhelmus wat de voornaam Kees opleverde. Meer kinderen zouden er in dit huwelijk niet geboren worden. Als beroep van Marinus is alleen de term linnenwever en fabrieksarbeider bekend.

Oorlog

Toen Kees de lagere school verlaten had, is hij in de textiel gaan werken en werd katoenwever. Op 24-jarige leeftijd was hij een van de eerste slachtoffers van de beschieting door de geallieerden op 5 oktober 1944. Jan Huismans noteert in zijn dagboek over oktober 1944 de volgende zinnen aan deze beschieting: Vandaag zwaar geschoten rond vijf uur al eenige burgers gedood door voltreffers, de namen zijn: “Anna van Beek uit de St. Jansstraat; Mej. Hendriks v.d.Pol en haar zoon Willem uit de Nieuwstraat; Cornelis van de Pol uit de Molenstraat; Cornelis Elissen uit de Spinnerijstraat; Antoon Gillis uit de Th. van Diessenstraat; Fr. van Nunen en zijn vrouw en hun drie kinderen uit de Parallelweg.” Misschien gelukkig voor zijn moeder Adriana: zij overleed enkele maanden eerder en heeft dit verlies niet hoeven meemaken. Vader Marinus moet helaas alleen verder.

Gebeurtenis

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg: Bevolkingsregister Goirle.
  • Archief Stichting Erfgoed Goirle “De Vyer Heertganghen”: Dagboek Jan Huijsmans.

Literatuur

  • Ben Loonen (eindred.): “Goirle 1940-1945 een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd”, Goirle 1994.