Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pol van de, Cornelia Johanna Huberdina

Cornelia van de Pol
Pol van de C.jpg
Corry van de Pol
Volledige namen Cornelia Johanna Huberdina
Geboortedatum 02-05-1934
Geboorteplaats Goirle
Adres Spinnerijstraat 13
Woonplaats Goirle
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 02-11-1944
Plaats van overlijden Goirle
Bijzonderheden Omgekomen na een granaatinslag

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlog daarna tot ca. 1950, blijft het belangrijk al deze Goirlese slachtoffers van die tijd te herdenken.

Hiermee worden o.a. bedoeld: slachtoffers van beschietingen, zij die in concentratiekampen terecht kwamen, gedwongen tewerkgestelden, en Goirlese militairen.

Al deze burger- en militaire slachtoffers van Goirle zijn personen die in Goirle geboren zijn of ten tijde van de oorlog in Goirle woonachtig waren en/of door oorlogshandelingen hier of elders om het leven kwamen.

Goirlese burger- en militaire slachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder van hen een foto en levensbeschrijving op te nemen.

We willen door hier hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden.


Cornelia Johanna Huberdina van de Pol (Geb. 02-05-1934 Goirle – overl. 02-11-1944 te Goirle), dochter van Henricus van de Pol (1903-1961) en van Adriana Elissen (1903-1970).

Achtergrond

Op 21 mei 1928 trouwden in Goirle Henricus van de Pol en Adriana Elissen. Hij was geboren 4 februari 1903 in Goirle en zij 31 mei 1903 in Berkel-Enschot. Hij overleed 2 juli 1961 in Goirle en zij op 6 juli 1970 ook in Goirle. In hun huwelijk kregen zij de volgende kinderen: Johanna in 1929, Cornelis in 1931, Cornelia in 1934 en Helena in 1936. Henricus was eerst stukkenwever maar werd later aangesteld als stoker op de plaatselijke gasfabriek.

De oorlog

Corry groeide op in een rustige buurt vlakbij het Goirlese station met veel ruimte om te spelen. Totdat de oorlog begon en zeker het station een plek was waar je misschien beter niet kon komen. Ze zal zeker iets van de ongerustheden van haar ouders meegekregen hebben en zeker in de maand oktober van 1944 toen op 5 oktober de beschietingen begonnen. De Spinnerijstraat lag per slot van rekening aan de zuidkant van het dorp, daar waar de geallieerden vandaan zouden komen. Op 25 oktober ging het dan ook vreselijk mis voor het gezin van de Pol toen bij een granaatinslag het dochtertje Corry zwaargewond raakte. Onderwijzeres Henriëtte Rensen schrijft in haar dagboek meerdere keren over het meisje, leerlinge van de St. Jozefschool, en over haar toestand, waarbij ze duidelijk de verwondingen van Corry benoemt. Ze werd naar het ziekenhuis vervoerd maar de medische hulp mocht niet meer baten. Op 2 november van dat jaar zou ze komen te overlijden.

Gebeurtenis

Bronnen

  • Regionaal Archief Tilburg: Bevolkingsregister Goirle.
  • Ben Loonen (eindred.): “Goirle 1940-1945, een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd”, Goirle 1994.
  • Archief Stichting Erfgoed Goirle: Dagboek van Henriëtte Rensen; Goirle 1944.