Plato

BalkTiu.jpg

Tilburgse Studentenvereniging Plato (1987) is niet de oudste, maar wel de grootste studentenvereniging van de stad. Eerdere pogingen tot het oprichten van een nieuwe studentenvereniging waren niet al te succesvol. Zo poogde Askloa - voortgekomen uit vier ‘ongeorganiseerde’ disputen - tussen 1962-1968 een alternatief te bieden voor het traditionele studentencorps St. Olof dat eeuwenoude mores hanteerde, waaronder de ontgroening van eerstejaars, de ‘feuten’. Hoewel de vereniging het tot meer dan 500 leden schopte, bleken betrokkenheid en band onvoldoende voor een lang bestaan. Ook vereniging Theseus redde het niet, en verloor in 1980 haar sociëteitsvergunning.

Het duurde tot november 1987 voordat zo’n 150 studenten onder leiding van Niek van Keulen opnieuw bleken te voelen voor een ‘meer toegankelijke’ vereniging, zonder corporale mores en ontgroeningen. Hoewel dus niet op traditionele leest geschoeid, kon de naam van de nieuweling nauwelijks klassieker zijn: Plato, de Griekse denker uit de 5e eeuw voor Christus en stichter van de Atheense Akademeia, het eerste instituut voor hoger onderwijs in het westen. Maar in dit geval staat Plato voor ‘Plezierige en Leuke Activiteiten in Tilburg en Omstreken’.

Huisvesting

Al in 1989 betrokken de Platonen een pand in Tilburg-Oost, café Casino. Dit classicistische etablissement aan de Sint-Josephstraat had vooral bekendheid gekregen doordat er jarenlang de theorie-examens voor het autorijbewijs werd afgenomen. De dichtbevolkte wijk was – zoals dat vaker gaat – niet altijd ingenomen met het volume van de studentencultuur. Ook bleek er de keerzijde van de snelle groei van T.S.V. Plato: de steeds groter wordende hoeveelheid fietsen op de stoep was de buurt ook een doorn in het oog. Toen er meer en meer werd geklaagd en de brandweer in 2004 ook nog eens de bovenverdieping afkeurde, was de tijd rijp voor een verhuizing.

Het pand van partycentrum Joey’s aan de Koestraat viel af, na een storm van protest uit de buurt tegen de plannen van het intussen ruim vijfhonderd leden tellende Plato. Maar in 2007 kon de vereniging – met steun van onder meer de universiteit en toenmalig burgemeester Ruud Vreeman – het huidige onderkomen aan de Schouwburgring betrekken. Met een goed geïsoleerd pand en een georganiseerd deur- en fietsenbeleid wist Plato de buurt en de wijkraad Sint Anna voor zich te winnen. De naam van de nieuwe Sociëteit, hoe kon het ook anders, werd Akademeia.

Kenmerken

Plato kenmerkt zich nog steeds door de waarden uit de oprichtingsfase: gelijkwaardigheid, innovativiteit en toegankelijkheid. Plato ziet zich als een diverse vereniging, waar veel mag en kan. Zo wordt de deur van de sociëteit jaarlijks opengezet voor minder bedeelde Tilburgers die door Plato, met hulp van Serve the City en Tilburgse ondernemers, een diner krijgen voorgeschoteld dat door de leden zelf gekookt is. Verder manifesteert Plato zich in toenemende mate in de stad, bijvoorbeeld door het organiseren van een color run, festivals en symposia.

Tragisch ongeval

Een tragische gebeurtenis was het overlijden in 2011 van Plato-lid Maaike Ligtenberg, die in de binnenstad werd aangereden en ter plekke overleed.