Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Piecyk, Stanislaw

Stanislaw Piecyk
Piecyk Stanislaw.jpg
Volledige namen Stanislaw Piecyk
Geboortedatum 04-12-1919
Geboorteplaats Szczawnica (PL)
Overlijdensdatum 05-04-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Omgekomen bij een ongeluk met een landmijn.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Rang, eenheid en regiment

Stanislaw Piecyk - Corporal - 1. Pol.Dyw.Panc. (1st Polish Armoured Division) - 10. Pułk Dragonów (10th Dragoons)

Gebeurtenis

Het Poolse regiment 10. P.S.K (10. Pułk Strzelców Konnych, 10e Regiment Jagers te Paard) werd opgericht in 1919 en nam deel aan de strijd tegen Rusland in 1920 en later in 1939 tegen de Duitsers die Polen binnen vielen. Nadat in 1939 een groot deel van de manschappen met regimentsvaandel en al naar het westen uit wisten te wijken werd het regiment in Schotland opnieuw opgericht. Toen later de 1e Poolse Pantserdivisie werd gevormd kreeg 10. P.S.K. in die divisie de taak van verkenningsregiment. Daarom werd het regiment uitgerust met snelle Cromwell tanks.

Op 8 november 1944 loste het regiment de laatste schoten bij de verovering van Moerdijk. Het regiment werd aan de westkant van Breda ingekwartierd. Daarna verwachtte men rust te krijgen om te kunnen hergroeperen en te trainen want er waren nog al wat verliezen geleden. Het pakte anders uit want de bewaking van de grote rivieren eiste alle aandacht en er vielen opnieuw slachtoffers. Pas nadat in februari 1945 de gevechten bij Capelsche veer afgelopen waren kwam er wat rust en mogelijkheid tot training. Omdat het derde eskadron dringend enkele nieuwe tankcommandanten nodig had werd een groepje korporaals geselecteerd om opgeleid te worden tot tankcommandant.

Eskadronscommandant Jan Sowa, geassisteerd door luitenant Józef Olesiński stelden samen een trainingsprogramma op. Een groot gedeelte van dat programma was al afgewerkt toen ritmeester Sowa zelf naar een bijscholing te Bovington in Engeland werd gestuurd. Luitenant Olesiński ging alleen door met de instructies. Op 2 april 1945 werd een kaartleesoefening gehouden. Daarbij werd een 15 cwt truck (klein model vrachtwagen) gebruikt. De cursisten moesten om de beurt voorin plaats nemen om hun kennis te demonstreren. Toen men aan de zuidkant van Tilburg in een bos reed gebeurde er een fataal ongeluk. De truck reed op een Duitse Riegelmijn die ontsnapt was aan de aandacht van de eenheden die mijnen hadden geruimd.

Een Riegelmijn is bestemd om rupsbanden van tanks te vernielen. De mijn bestaat een uit een langwerpige doos van ongeveer een meter lang. Meestal worden deze mijnen paarsgewijze links en rechts van de weg ingegraven zodat er altijd wel één rupsband wordt vernield. Omdat deze mijnen op druk zijn afgesteld ging in dit geval ging de mijn pas af nadat de voorwielen van de truck waren gepasseerd. De gevolgen waren verschrikkelijk. Luitenant Józef Olesziński, die aan het stuur zat werd zwaar gewond. Naast hem zat de cursist die moest kaartlezen, Stanisław Byra. Hij raakte ook ernstig gewond. Zij brachten het er levend af omdat de mijn pas af ging toen het zwaardere gewicht van de achterwielen er op kwam. In het bakje van de truck zaten Alfons Laskowski, Julian Nowak, Jan Oleksiński en Adam Skrzypczak.

In Tilburg bevindt zich ook het graf van Stanisław Piecyk. Hij sneuvelde op dezelfde dag als de vier van 10. P.S.K. maar wordt niet genoemd in de regimentsgeschiedenis. Vermoedelijk was hij overgeplaatst naar 10. P.S.K. maar was dit nog niet administratief verwerkt. Het is niet duidelijk of de slachtoffers door de zware explosie onmiddellijk werden gedood of dat ze later in Tilburg in een hospitaal overleden. Ze zijn aanvankelijk op het R.K. kerkhof aan de Oisterwijksebaan begraven. Pas op 7 augustus 1953 zijn ze overgebracht naar de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan in Tilburg. [1]

Behalve Piecyk kwamen om:

Stanislaw Piecyk is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak B, rij 2, graf 44.

Bron

Regionaal Archief Tilburg, archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 245 Stukken betreffende de in Tilburg overleden Poolse militairen.

Externe links

Noten

  1. Bron: Jos van Alphen