Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Picokrie, Cornelis Johannes

Cornelis Johannes Picokrie
69ed965f-b745-d335-1e4f-3935cf38c5ee.jpg
Volledige namen Cornelis Johannes Picokrie
Geboortedatum 16-12-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Oranjestraat 54
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Huisschilder
Overlijdensdatum 25-04-1945
Plaats van overlijden Hedel

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Roomsch Leven 22 september 1945

Picokrie, Cornelis ‘Cees’ Johannes (geb. 16-12-1924 Tilburg – gest. Hedel 25-04-1945), soldaat-oorlogsvrijwilliger bij de Prinses Irenebrigade. Zoon van Antoon Picokrie (1898- 1975), opperman, en Louise Lamberta Maria Verheijden (1902-1977). Hij was niet getrouwd.

Achtergrond

Cornelis Picokrie, roepnaam Cees, werd geboren op 16 december 1924 te Tilburg als tweede kind van Antoon Picokrie, opperman, en zijn echtgenote Louise Verheijden. Het gezin Picokrie bestond uit vier kinderen: drie meisjes, Johanna, Gerry, Dineke en één jongen, Cees. De familie woonde in de loop der jaren op verschillende adressen in Tilburg. Op 29 maart 1944 verhuisde het gezin Picokrie naar de Oranjestraat 54. Cees werkte als huisschilder.

De Prinses Irene Brigade

De Prinses Irene Brigade werd officieel opgericht op 11 januari 1941 in het Engelse Congleton. De Brigade bestond uit Nederlandse troepen van de landmacht en onderdelen van de Koninklijke Marine en de marineluchtvaartdienst, die in mei 1940 via België en Frankrijk naar Engeland wisten te ontkomen. Verder bestond de Prinses Irene Brigade uit Engelandvaarders, Nederlanders uit het buitenland die bij de Brigade hun dienstplicht vervulden of die zich vrijwillig aanmeldden. Picokrie behoorde tot de laatste categorie. Het voornaamste doel van de Brigade was om deel te nemen aan de bevrijding van Nederland. De Brigade speelde, samen met de 15th Scottisch Division, een belangrijke rol bij de bevrijding van Tilburg.

Hedel

Eind april vond er een zware strijd plaats in het Gelderse Hedel. In de nacht van 24 op 25 april staken onderdelen van de Prinses Irene Brigade de Maas over en vestigden er een bruggenhoofd. In diezelfde nacht sneuvelden twaalf leden van de Brigade, de meesten behoorden tot de aanvullingspelotons van pas opgeleide rekruten. Volgens een ooggetuige sneuvelde Picokrie tijdens een heldhaftige actie als Brenschutter.[1] Na vier dagen werd de operatie door de Britse commandant afgelast en het bruggenhoofd opgeheven. De gevechten bij Hedel waren de laatste oorlogsactie van de Brigade op Nederlandse bodem.

Op woensdag 9 mei 1945 vond de begrafenis van Picokrie plaats in de Heuvelse Kerk (parochiekerk St. Joseph). Hij kreeg postuum de Bronzen Leeuw.

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945,

  • Invnr. 202, Familienamen map letter P
  • Invnr. 301, Prinses Irene Brigade

NIMH (Nederlands Instituut voor Militaire Historie)

Delpher

  • Nieuwsblad van het Zuiden 07-05-1945
  • Roomsch Leven 12-05-1945

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p.163-166

Externe links

Noten

  1. Bren LMG: Britse volautomatische lichte mitrailleur. De Bren onderscheidde zich van andere wapens doordat de patroonhouder boven op het wapen zat. De Bren had een vuursnelheid van zo’n 500 schoten per minuut.