Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pelgrimsweg (Udenhout)

Pelgrimsweg
VlagSchoor.JPG
afbeelding gewenst

Stadsdeel: Udenhout
Wijknaam:
Datum besluit: B&W 28 augustus 2000
Jaar: 2000

Traject

De straat loopt vanaf de Schoorstraat westwaarts daarna zuidwestwaarts en vervolgens westwaarts tot aan de gemeentegrens met Loon op Zand.

Herkomst naam

In de Middeleeuwen liep er een verbindingsweg van Loon op Zand naar de Distelberg onder Helvoirt-Cromvoirt, waarna deze weg bij Cromvoirt de Zandleij overstak, om vervolgens via Vught naar ‘s-Hertogenbosch te gaan. Hoef ten Halve onder Helvoirt-Cromvoirt ligt zo’n beetje halverwege deze verbinding tussen Loon op Zand en ‘s-Hertogenbosch, vandaar de naam.

Deze weg onder Loon op Zand en de bovengrens van Udenhout langs de zuidrand van het duingebied heet tegenwoordig Pelgrimsweg, het is een vervanging van de Oude Bossche Baan. De Pelgrimsweg is nog niet zo heel oud, ze is door de Fransen verlegd in de richting van de Loonse Hoek vanwege het oprukkende stuifzand dat de oude weg onbegaanbaar maakte.

Een voor de hand liggende verklaring voor de benaming is de pelgrimage van inwoners van Loon op Zand naar de Zoete Lieve Vrouw van Den Bosch. Kenmerkend is dat nog altijd één boerderij aan de Loonse Hoek met de voordeur aan de duinkant ligt. Bij de verlegging heeft de toenmalige eigenaar van Saaijkenshoef van de gelegenheid gebruik gemaakt om de weg niet over de gemeentegrens te laten verleggen, maar om zijn boerderij heen naar de Loonse Molenstraat.