Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Peletier & Schotel

Deze fabriek is onderzocht door Meer, Peter van. Ingevoerd door Vorst, Willem van de


Peletier & Schotel
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek
Vestigingsadres Heuvel, naast de kazerne

kadastraal sectie L nr. 366, nu St. Josephstraat

Datum oprichting 1-5-1858 [1],[4]
Datum opheffing 26-11-1858 [3],[6],[7]
Eigenaars / oprichters - Henri Peletier

- Gillis Dionisius Jacobus Schotel (Coos), predikant (en commanditair vennoot in deze)

Opvolging wordt later Peletier & Co.
Familieverbanden n.v.t.
Herkomst eigenaars / oprichters Zaltbommel
Herkomst vreemd kapitaal via des. Schotel
Innovatieve aspecten n.v.t.
Reikwijdte van het bedrijf Onbekend

Algemene omschrijving

Over het reilen en zeilen van het bedrijf is niets bekend. Het bedrijf werd bij de verkoop aan Peletier alleen omschreven als een 'stoom- wollen- en laken-fabriek' [2]. Doordat vennoot Jan Carel Chrisostomus de Horion de Corby uittrad uit het voorgaande bedrijf 'De Horion de Corbij, Peletier & Co' bleven Peletier en Schotel over onder de nieuwe naam 'Peletier & Schotel'. Henri Peletier was in feite de fabrikant, Coos Schotel was predikant in Tilburg en commanditair vennoot. De laatste bracht onder meer een stuk grond in dat hij met de Horion de Corby in 1857 kocht en dat hij enkele maanden later onderhands helemaal overnam . Het perceel was gelegen aan de Sint Josephstraat kadastraal sectie L nr 366, meteen naast de grond waarop de Lancierskazerne is gebouwd [1].

Uit het feit dat Schotel na een half jaar in een onderhandse akte er al weer mee stopte is duidelijk dat de samenwerking en de vooruitzichten niet aan de verwachtingen beantwoordden. Het is opvallend dat de aankondiging van de opheffing van de vennootschap in de kranten alleen de naam vermelden van de echtgenote van Coos Schotel, mevrouw Catharina Leonora Johanna Schotel. Dat is uiteraard mogelijk bij een huwelijk in gemeenschap van goederen, maar wel opmerkelijk [5],[6],[7].

De fabriek ging verder als eenmanszaak van Henri Peletier door onder de naam 'Peletier & Co.' De afwikkeling van de zaak wordt al snel duidelijk: op 10-1-1859 verkoopt de familie Schotel hun lap grond en de erop staande fabriek voor fl 9000 aan Henri Pelletier [2].


Gravure Coos Schotel















Gezinskaart

Opmerkingen

Na zijn avontuur met de fabriek richt Schotel zich helemaal op het predikantenambt. Nadat hij in 1862 naar Leiden verhuisde werd hij in 1874 namens prins Hendrik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de onthulling van de oude herdenkingsnaald voor Willem II.

Yvonne Wellings schreef voor het RAT over Schotel een leuke weblog. (Weblog Regionaal Archief Tilburg ; Yvonne Welings 04/2014[1])


Herdenkingsnaald Willem II












Bronnen

  • NL-TbRAT-115 Breda nr 109 dd 1-5-1858
  • NL-TbRAT-115 Verschure nr 2 dd 10-1-1859
  • Onderhandse akte dd 28-12-1858
  • Nederlandsche Staatscourant 6-5-1858
  • Nederlandsche Staatscourant 4-1-1859
  • De Noord-Brabanter 1-1-1859
  • Algemeen Handelsblad 1-1-1859
  • Weblog Regionaal Archief Tilburg ; Yvonne Welings 04/2014 [2]