Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pauluskerk

Omdat de protestanten in 1823 de Heikese kerk moesten overdragen aan de katholieken, kwam er behoefte aan een eigen gebedsruimte. Daartoe werd in 1822 een terrein aangekocht aan wat later Zomerstraat ging heten (nu Heuvelstraat). De Tilburgse architect Justinus Backx, die later ook betrokken was bij de nieuwbouw van de Heikese kerk, maakte het ontwerp van deze Nederlandsch Hervormde Pauluskerk. De kerk werd in 1823 ingewijd door predikant ds. Johannes van Aken.

Het gebouw werd in de loop der tijd ingericht met een rijke en historisch waardevolle inventaris. Hét pronkstuk is het uit 1765 daterende Bätz-orgel. Verder kwamen er onder meer een preekstoel (1650), een doopvont (circa 1800) en zeventiende-eeuwse herenbanken. Diverse van deze interieurstukken werden meegenomen uit de Heikese kerk. In 1849 schonk koningin Anna Paulowna (Sint-Petersburg (RU) 1795 – Den Haag 1865) een set avondmaalszilver aan ds. Coos Schotel voor de kerk, als dank voor zijn diensten en het bewezen medeleven bij het overlijden van koning Willem II. In 1915 werden twee gebrandschilderde ramen geschonken door de familie Van den Bergh (AaBe).

De Pauluskerk werd in 1970 aangemerkt als rijksmonument. Sinds 2000 is zij voornamelijk in gebruik op hoogtijdagen en voor rouw- en trouwdiensten. Ook worden in het in 2004 gerestaureerde gebouw culturele activiteiten georganiseerd. De reguliere zondagsdiensten vinden plaats in de uit 1965 daterende Opstandingskerk aan de Professor Cobbenhagenlaan.

Sinds januari 2011 is de Pauluskerk eigendom van de Indonesische christengemeenschap GKIN. Het gebouw heeft zijn functie als kerk behouden en als zodanig weer regulier in gebruik.

Externe link

Pauluskerk op TilburgopdeKaart.nl