Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Patterson, Stanley

Stanley Patterson
CWGC-Logo-B@2x.png
LEST WE FORGET
Geboortedatum ca.1923
Geboorteplaats Lochgelly, Fife (GB)
Overlijdensdatum 25-05-1944
Bijzonderheden vliegtuigcrash nabij "Riels Hoefke" in Goirle.

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID ---------------- LEST WE FORGET

Hoewel het inmiddels meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk alle geallieerden te herdenken die betrokken waren bij gevechten in en rondom Goirle. Deze slachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in of rond Goirle vochten voor onze vrijheid. Zij zijn door oorlogshandelingen om het leven gekomen en zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant-Goirle.

We streven ernaar om bij deze personen hun naam, verhaal, afbeelding te plaatsen en daarmee te eren, bedanken en de herinnering aan hen levend te houden.

G. Kobes schreef in 2016:

“Ik wil U herinneren aan de slachtoffers gevallen onder de geallieerde strijdkrachten. Aan de jonge kerels die ver van hun vaderland de strijd voor onze vrijheid met hun leven moesten betalen. De prijs is onvoorstelbaar hoog, in miljoenen gezinnen is een lege plaats.

Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid. Ook voor die van U. !!

Graf Stanley Patterson, foto: GEKa

Stanley Patterson is een van hen. Hij overleed op 21- jarige leeftijd.

Info

 • Nationaliteit : Brits
 • Onderdeel/eenheid : Royal Air Force (R.A.F) / 76th (RAF) Squadron
 • Registratienummer : 1553418
 • Rang / Functie : Sergeant / Bommenrichter

Achtergrond

Stanley Patterson geboren ca. 1923 in Lochgelly, Fife (GB) als zoon van George en Margareth Patterson.

Gebeurtenis

(Fragment uit: 1940-1945, pag. 64-65 zie literatuur)

Om 22.38 uur in de avond van woensdag 24 mei 1944 steeg Halifax MZ622 op van Holme-on-Spalding Moor. Zij zouden Aken, Duitsland bombarderen. Omdat deze aanval op Duitse spoorweginfrastructuur plaatsvond in plaats van Franse of Belgische, was de bommenwerpermacht aanzienlijk groter. Het onvermijdelijke gevolg was dat het bombardement niet zo geconcentreerd was, met veel bommen die in Aken zelf vielen. 207 mensen werden gedood, 121 zwaargewond en 14800 mensen uit hun huizen gebombardeerd. Toch werd er veel schade aangericht aan de spoorwegemplacementen, met name die ten oosten van de stad. Het lokale rapport stelt dat er 288 bommen blindgangers waren, dit is ongeveer 10% van het totaal dat voor de nacht werd gedropt. Na het opstijgen van deze Halifax echter werd er niets meer van het vliegtuig vernomen en het lukte hen niet om terug te keren naar de basis.

De Halifax MZ622 crashte bij het “Riels Hoefke”, Goirle (Noord-Brabant). Voor meer info klik hier. *Vliegtuigcrash Goirle, Riels Hoefke, 25 mei 1944.

De overleden bemanning van Halifax MZ622 zijn: Sergeant Kenneth Herbert Allaker (1471670) (RAFVR) -- (Navigator) Flight Sergeant Malcolm Henry Graydon (419443) -- (Wireless Air Gunner) Sergeant James Horrocks (2209732) (RAFVR) -- (Air Gunner) Sergeant Stanley Patterson (1553418) (RAFVR) -- (Air Bomber) Sergeant Roy Edwin Dennis Robinson (1725072) (RAFVR) -- (Flight Engineer) Flight Sergeant Peter Stuart Wade (426719) (Pilot). Zes van de bemanningsleden werden gedood, de 7e werd, weliswaar gewond, gevangen genomen. Dat was Sergeant R. J. Head (1853252) (RAFVR) Hij (Air Gunner) werd POW= P(risoner) o(f) W(ar). Van hem is niets meer vernomen.

Deze 6 personen liggen allen begraven op het Goirlese EREveld. Jaarlijks worden alle personen op dit EREveld in Goirle speciaal herdacht. 27 mannen en 1 vrouw. Zij hebben, met vele anderen, hun leven gegeven voor onze vrijheid.

Graflocatie

 • Begraven : Commonwealth War Graves-- RK. St. Jan te Goirle (NL)
 • GPS Coordinates : Latitude: 51.51874, Longitude: 5.06559
 • Graflocatie : Rij 1, Graf 9
 • Tekst op grafsteen : “Dearer still as years depart he will live within my heart . Mother” (“Liever nog als de jaren verstrijken zal hij in mijn hart voortleven. Moeder”).
Ereveld Goirle (Foto: BvW)

Herdenkingen

Bronnen

Literatuur

 • P. de Bont, J. van Gils, G. Kobes, P. Wiercx. “Goirle 1940-1945 Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd…..” Uitgave 1994
 • J.C. Coenen en P.H. Kamphuis: "De bevrijding van Goirle (27 Oktober 1944)".
 • J. Schrijver en H. Kroes: ‘Offers voor onze vrijheid” Uitgave 1994 Bond van wapenbroeders.