Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

P. van der Wegen & Zn

P. van der Wegen & Zn
Interieurfoto machinefabriek P. van der Wegen & Zn, ca. 1935. Fotograaf onbekend, collectie Regionaal Archief Tilburg.
Geschiedenis
Opgericht 1913
Structuur
Plaats Tilburg
Media
Website https://www.vanderwegen.com/

In 1913 begon Petrus van der Wegen een smederij aan de Lange Nieuwstraat, waar hij sinds 1880 had samengewerkt met August Bierens (Bierens Machinefabrieken). Aanvankelijk voerde hij vooral reparaties uit, maar gaandeweg produceerde hij onder meer ook textielmachines. Na het overlijden van Petrus werd het bedrijf in 1920 voortgezet door zijn weduwe en drie zonen. Het was toen al met diverse werkplaatsen uitgebreid, maar toch ontstond er ruimtegebrek. Rond 1937 werd een voormalige kopergieterij aan de Oude Molenbochtstraat (Dijksterhuisstraat) overgenomen, verbouwd en in de loop der tijd met diverse fabriekshallen uitgebreid. De relatie met de textielindustrie bestond tot in de jaren zeventig. Van der Wegen leed niet aan de ondergang van deze bedrijfstak, omdat het bedrijf al enkele decennia was gespecialiseerd in de productie van tandwielen. Van der Wegen is onder leiding van de vierde generatie uitgegroeid tot een onderneming die haar producten wereldwijd exporteert. De officiële bedrijfsnaam is nu P. van der Wegen Gears.

Literatuur

  • Henk van Dorenmalen en Ronald Peeters, Bedrijvig Tilburg. Uit de archieven van Tilburgse bedrijven van vijftig jaar en ouder (Tilburg 1997)
  • Jochen Labonde, P. van der Wegen Gears 1913-2013 (Tilburg 2013)

Zie ook