Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Over de Unentse kerk

Achtste boek in de grote serie van het Schrijversteam van heemcentrum 't Schoor, maart 2003.

Voorwoord:


Nadat inmiddels een aantal boeken door Heemcentrum ’t Schoor is uitgegeven, zoals onder andere “Over d’n Biezenmortel”, “Over d’n Unent”, “Over de school” en “Over d’n Boerenstand”, hebt u wederom een boeiend boek in deze mooie serie in handen. Het boek “Over de Unentse kerk” gaat specifiek over het kerkgebouw en haar interieur.

Ons dorp Udenhout staat bekend als een karakteristiek Brabants dorp met vele monumentale historische gebouwen en boerderijen. Het kerkbestuur is zeer verheugd dat Heemcentrum ’t Schoor de ontstaansgeschiedenis en realisatie van ons bijzondere kerkgebouw en haar interieur door middel van dit boek aan het papier heeft toevertrouwd.

Het monumentale kerkgebouw staat op een centrale plaats in ons dorp en heeft voor vele dorpsgenoten zowel in het verleden alswel in het heden een bijzondere betekenis. Bij de voordracht aan het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk te Den Haag ter verkrijging van de monumentenstatus voor het kerkgebouw, is door deskundigen de volgende waardering gegeven: “De kerk van de H.Lambertus is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van het katholieke zelfbewustzijn in de negentiende eeuw en als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van de kerk, kerkhof en pastoorswoning in het midden van de negentiende eeuw. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van de evenwichtige verwerking van Ambachtelijk-traditionele - en Neoclassicistische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groep die, tezamen met het afzonderlijk te beschermen klooster Slimstraat 21, getuigt van de ontwikkeling van het katholieke bouwen. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als ‘katholieke’ bebouwingsgroep in sobere baksteenbouwkunst”.

Menigeen die - op gezette tijden - het kerkgebouw bezoekt, denkt terug aan vroegere tijden en vraagt zich wellicht af hoe een en ander veelal met de blote handen tot stand is gebracht. Hierbij zal men zich ook afvragen wie in het verleden heeft zorggedragen c.q. op welke wijze het interieur en de andere bijzondere kostbaarheden in het kerkgebouw in het bezit van onze parochie zijn gekomen. Ook zal men zich afvragen wat de betekenis is van bijvoorbeeld de attributen op de fraaie preekstoel en de panelen aan de kerkbanken. In dit boek wordt tot in detail antwoord gegeven op deze vragen en is aandacht voor mensen, voor de beeldhouwers, de aannemers, de meubelmakers, de orgelbouwers, de bouwpastoors en andere personen die een directe rol hebben gespeeld bij het realiseren van het kerkgebouw en haar interieur.

Het schrijversteam van Heemcentrum ’t Schoor heeft met dit boek “Over de Unentse kerk” een kwalitatief hoogwaardig werk afgeleverd, mede omdat ieder detail in het kerkgebouw in het boek aan de orde wordt gesteld. Het kerkbestuur wil dan ook Heemcentrum ’t Schoor en met name het schrijversteam bijzonder bedanken voor het realiseren van dit bijzonder fraaie boekwerk. Zoals eerder aangegeven gaat het boek over het kerkgebouw en haar interieur. Het gaat niet over de parochie en niet over de mensen die samen de parochie zijn geweest of nog zijn. Het schrijversteam van ’t Schoor heeft aangegeven dat het maken van dit boek hen de inspiratie heeft gegeven aan de slag te gaan om een nieuw boek “Over de parochie” te maken. Dan gaat het niet meer over stenen, hout en verf, maar over de mensen die samen in het verleden en heden een parochiegemeenschap vormden c.q. vormen. Wij wensen het schrijversteam daarbij veel succes toe. Maar, voordat u kennis kunt nemen van dat nieuwe boek, kunt u nu eerst genieten van het bijzondere boekwerk, dat nu voor u ligt.

Udenhout, maart 2003 Het kerkbestuur van de R.K. Parochie H.Lambertus, W.J.A.M. Broos, vice-voorzitter