Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Oudemans, Johannes Theodorus

Jan Oudemans
Jan Oudemans.jpg
Volledige namen Johannes Theodorus Oudemans
Geboortedatum 08-02-1921
Geboorteplaats Utrecht
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Student
Overlijdensdatum 31-01-1945
Plaats van overlijden Sonnenburg (PL)

Oudemans, Johannes Theodorus (geb. Utrecht 08-02-1921, gest. Sonnenburg 31-01-1945), student. Zoon van Theodorus Christiaan Oudemans en Janna Sara Maria Hacke. Oudemans wordt op 30-01-1945 in Sonnenburg gefusilleerd.

Verzet

Oudemans is student aan de landbouwschool in Wageningen en zet zich tijdens de Duitse bezetting met zijn vier studiegenoten Dick Los, Jan Oudemans, Jan van Dongen en Jan Wolterson in voor het verzet. Als ze gedwongen worden om de loyaliteitsverklaring te tekenen, besluit het vijftal onder te duiken. Ze vinden een geschikte schuilplaats in Noord-Brabant, in de bossen van Landgoed De Utrecht te Esbeek (Hilvarenbeek).

De ondergedoken studenten worden tijdens patrouille ontdekt door de marechaussee Karst Smit die zelf ook in het verzet blijkt te zitten. Samen met collega Albert Wisman en de Hilvarenbeekse gebroeders Eugène, Marcel en Staf van der Heijden en hun vader Jos start hij in 1943 een pilotenhulplijn om neergestorte geallieerde piloten te verbergen en met behulp van valse paspoorten via Brussel naar Parijs te brengen. De studenten zijn bereid mee te helpen en halen vanaf dat moment regelmatig vluchtelingen op van station Tilburg om hen tijdelijk onder te brengen in de schuilplaats bij Esbeek.

Arrestatie

In november 1943 wordt de pilotenlijn ontdekt en door de Duitsers opgerold. Oudemans bevindt zich op dat moment in de woning van assistent-boswachter Geert Maillee te Esbeek. Jan de Konink probeert hem op tijd te waarschuwen van de Duitse acties en snelt zich naar Maillees woning. Daar worden ze echter door de Duitsers opgewacht en ter plekke gearresteerd. Ze komen terecht in het concentratiekamp Sonnenburg (nu Słońsk in Polen), ondergebracht in een voormalig tuchthuis, tachtig kilometer ten oosten van Berlijn. Daar wordt Jan Oudemans op 5 januari 1945 gefusilleerd. Hij is 23 jaar geworden. Jan de Konink zou met een groep Nederlandse verzetsstrijders op 31 januari hetzelfde lot ondergaan.

Oudemans ligt begraven op de Begraafplaats te Słońsk.

Bronnen