Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Oude Bosschebaan 5

De Knijperij
OdenhoutOudeBosschebaan4a-1.jpeg
Oude Bosschebaan 5

De omgeving tussen den Duin en den Brand staat vanouds bekend als de Knijperij. Op de boerderij van Van Balkom aan de Oude Bosschebaan 5 prijkt deze naam op de gevel. (Zie ook Unentse Sprokkels 13, blz. 71.)

In 1832 is Johannis van Rooij eigenaar van de oorspronkelijke boerderij Oude Bosschebaan 5. Het blijft tot aan 1955 in de familie, steeds van vader op zoon. In 1955 koopt Willem van Balkom, zoon van Jan van Balkom en Han van Hal, de boerderij. Tegenwoordig is deze in twee gedeelten gesplitst en wordt één gedeelte bewoond door Noud van Balkom (zoon van Willem) en het andere gedeelte door een zoon van Noud en zijn gezin. Naast de boerderij is een bungalow gebouwd. De boerderij heeft nu adres 5 en de bungalow 4a.

In 1832 was Johannis van Rooij eveneens eigenaar van de naastgelegen boerderij Oude Bosschebaan 6, die we thans meer als een van de boerderijen van den Brand aanmerken (hoofdstuk 15). Die boerderij draagt ook de naam Den Brand. Deze boerderij blijft tot 1929 in de familie, van Jan op Hendrik op Maria van Rooij. Maria is gehuwd met Johannes Brekelmans. In 1929 wordt de boerderij verkocht aan Adrianus Pijnenburg, waarna de boerderij in 1939 overgaat op Johannes Pijnenburg en in 1965 op Marinus (Rien) Pijnenburg.

Zie 14 De Knijperij