Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Openbare Bibliotheek Tilburg

Openbare Bibliotheek Tilburg
Leeszaal Openbare bibliotheek in de Willem II-straat in 1935.
Openbare Bibliotheek Tilburg
Openbare Bibliohteek aan het Koningsplein 1994.
Openbare Bibliotheek Tilburg
Bibliotheek Midden-Brabant op het Koningsplein in 1992

Rond de eeuwwisseling ontstond in Tilburg de eerste bibliotheek voor katholieke arbeiders, die in 1906 als RK Leesbibliotheek in het gebouw van de RK Gildenbond was gevestigd. In 1910 waren er RK Leesbibliotheken in de parochies Sint Anna, Besterd, Heikant, ‘t Goirke en Hasselt. In 1909 werd met de Nieuwe Tilburgsche RK Leesbibliotheek Sint Dionysius de eerste openbare bibliotheek van Tilburg gesticht. Deze zat aanvankelijk met één boekenkast boven de boekhandel van Antoon Bergmans op de hoek van de Heuvelstraat en de Langestraat. In 1913 kwam er een leeszaal en sindsdien was er sprake van de RK Openbare Leeszaal Sint Dionysius.

Door ruimtegebrek verhuisde de bibliotheek in 1922 naar de Willem II-straat. In 1966 werd de Stichting Katholieke Openbare Bibliotheek opgericht en in 1967 werd de eerste bibliotheekbus in gebruik genomen. In 1967 ontstond uit een fusie van de Katholieke Openbare Bibliotheek en de in 1953 opgerichte Algemene Nuts Openbare Bibliotheek (voor andersdenkenden) de Stichting Openbare Bibliotheek Tilburg.

In 1972 betrok de OBT met het Kultureel Sentrum een nieuwe hoofdvestiging aan het Koningsplein. In 1992 verhuisde de bibliotheek naar een nieuw onderkomen op het Koningsplein. In 2003 werd de naam gewijzigd in Bibliotheek Midden-Brabant. In bijna tachtig jaar groeide deze uit tot één van de grootste openbare bibliotheken van Nederland. Behalve de uitleenfunctie organiseert de bibliotheek exposities, lezingen en cursussen. Bibliotheek Midden-Brabant heeft naast de hoofdvestiging (Bibliotheek Tilburg Centrum) veertien filialen in Tilburg en de omringende gemeenten. In 2010 was er een fusie met Bibliotheken Waalwijk.