Oorlogsslachtoffers RK Handelshoogeschool

BalkTiu.jpg


Gedurende de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) zijn 22 Tilburgse studenten omgekomen tijdens bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen en aan de gevolgen van dwangarbeid, ongeval of ziekte. De eerste die stierf was Henk Koehorst, op 14 mei 1940, tijdens een kansloos vuurgevecht met de Duitsers in Slag om de Grebbeberg.

Universitaire gemeenschap in oorlogstijd

Onder leiding van rector magnificus Cobbenhagen koos in de toenmalige Roomsch Katholieke Handelshoogeschool vrijwel iedereen ervoor de loyaliteitsverklaring aan de Duitse bezetter niet te ondertekenen. De universiteit kon hierdoor niet langer functioneren maar bleef tijdens de oorlog wel een gemeenschap: docenten en studenten hielden contact met elkaar, probeerden elkaar moreel te steunen en concreet te helpen. Cobbenhagen maakte collegedictaten en voedselpakketten voor ondergedoken studenten, schreef bemoedigende brieven en pleitte voor zijn studenten bij de Duitse autoriteiten.


Monument

Oorlogsmonument1.jpg

Van de 22 omgekomen studenten was lang niet veel meer bekend dan een naam en een sterfdatum. In 2017 is een monument onthuld in het Cobbenhagengebouw, met ook een digitale variant. Daar hebben alle gesneuvelden een verhaal en een gezicht gekregen. Het monument is een eerbetoon aan de universitaire gemeenschap in oorlogstijd, maar ook een middel om de inhoud van het universitaire motto Understanding Society te verdiepen en studenten van nu na te laten denken over vrijheid en het onderwijs.