Oorlogsgeheimen van de duinen

Oorlogsgeheimen van de duinen
26 maart 2012 038 - kopie 1 4.jpg
Henk Peters (l) en Rien Broeders bij het monument na een interview bij Omroep Brabant na de mislukte zoekpoging in 2013.

De Duitsers hielden zich nog lang verborgen in de Loonse- en Drunense duinen, die in de laatste maanden van 1944 meter voor meter door de geallieerden zijn doorzocht. De Poolse soldaat Pomorsky verloor hierbij het leven. Hoeveel Duitsers er zijn gevonden, hoeveel gevechten er hebben plaatsgehad en hoeveel doden er zijn begraven zullen we nooit weten.

Op 26 mei 1944 werden 14 verzetsstrijders in de Drunense Duinen gefusilleerd, vlakbij restaurant Bosch en Duin. Zij behoorden tot drie verschillende verzetsgroepen, waaronder die uit Tilburg. Toch blijven de stoffelijke overschotten onvindbaar, mede door de zandverstuivingen waardoor duinen zich verplaatsen. In november 1944 zijn er pogingen gedaan om de lichamen te vinden. In januari 1976 hebben uitgebreide zoekacties plaatsgevonden door militairen met groot materieel. Rien Broeders en Henk Peters zetten de Commissie vermiste personen W.O. II op een nieuw spoor.Op 21 maart 2013 heeft de Genie met grondradar gezocht op de plek, die Rien aangewezen had en vlakbij monument Bosch en Duin ligt. De radar gaf op die plek grondverschuivingen aan en heel de Nederlandse pers meldde dat er een massagraf ontdekt was. Maar helaas was dit bericht erg voorbarig en werden de 14 gefusilleerde verzetsmensen niet gevonden. Van de nabestaanden was DNA afgenomen en mochten de 14 in de toekomst alsnog gevonden worden, dan kan men hierdoor de juiste identiteit vaststellen. Wilt u meer over dit alles weten, zoek dan via Google: Lezingen op maat | ivn. Daar vindt u het artikel “Oorlogsmonumenten in NP de LDD”. (Zie dan blz.23 t/m 35.)