Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Ooms, Jeannette Cornelia Martha

Jeannette Cornelia Martha Ooms
Staand derde van links (met witte strik) Jeannette Ooms.
Volledige namen Jeannette Cornelia Martha Ooms
Geboortedatum 29-08-1920
Geboorteplaats Tilburg
Adres Ringbaan Oost 166
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep leerling-verpleegster
Overlijdensdatum 16-02-1941
Plaats van overlijden Rotterdam

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Jeannette Cornelia Martha Ooms(Tilburg 29-8-1920 – Rotterdam 16-2-1941)leerling-verpleegster. Dochter van Petrus Joannes Bernardus Ooms (1883-1966) en Martha Francisca Johanna de Kort (1882-1935)

NvhZ 17-2-1941


Achtergrond en jeugd

Jeannette wordt op 29 augustus 1920 te Tilburg geboren als dochter van Petrus Joannes Bernardus Ooms , procuratiehouder en Martha Francisca Johanna de Kort. In het grote gezin is Jeannette de 7e in de rij en heeft ze zes zussen en drie broers. Ze groeit op aan de Ringbaan-Oost, hoek Pelgrimsweg. Jeannette is nog maar 15 jaar oud als haar moeder overlijdt. Haar vader hertrouwt in 1937 met Johanna Helena van Emmerik ( 1879-1970). Jeannette verblijft in 1936-1937 een jaar in Weert. In oktober 1939 vertrekt ze voor een jaar naar Schiedam om eind augustus 1940 weer korte tijd in Tilburg te wonen. In oktober vertrekt ze naar de Schiekade 80 in Rotterdam om daar haar opleiding tot verpleegster te gaan volgen bij het St. Franciscusziekenhuis.

Het beschadigde Sint Franciscus ziekenhuis aan de Schiekade, na de Engelse bominslag op 15 februari 1941 Collectie: Stadsarchief Rotterdam

Gebeurtenis

Bij het bombardement van mei 1940 blijft het Sint Franciscusziekenhuis gespaard. Maar in de nacht van 15 februari 1941 wordt het ziekenhuis getroffen door Engelse brandbommen. Een Engels vliegtuig liet acht brisantbommen vallen op huizen aan de Provenierssingel en op het complex van het St. Franciscus Gasthuis, een van de grootste ziekenhuizen van Rotterdam. Tijdens het bombardement waren er 400 patiënten in het ziekenhuis die tijdens de nacht geëvacueerd zijn. Een van de bommen kwam terecht op de zuidelijke vleugel van het ziekenhuis waar de verpleegstersafdeling gevestigd was. Vijf leerling-verpleegsters, waaronder Jeannette kwamen om.






Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe links