Ondernemende studenten

BalkTiu.jpgUit onderzoek blijkt dat het aantal ondernemers in Nederland toeneemt. Debet daaraan zijn volgens onderzoek van Paul de Graaf (TSB) onder meer “de ICT-revolutie die de coördinatiekosten voor economische transacties heeft verlaagd en gezorgd voor het ontstaan van netwerken tussen grote multinationals en kleinere bedrijven. Daarnaast is met de stijgende welvaart de vraag naar geïndividualiseerde en gespecialiseerde producten en diensten gegroeid met als gevolg dat schaalvoordelen steeds moeilijker kunnen worden gerealiseerd.” De overheid is ondernemerschap ook gaan stimuleren. En het is de overtuiging van de universiteit dat een ondernemende mindset belangrijk is voor alle studenten.

De universiteit kent een ondernemerschapsonderwijs, de studentenorganisatie Academic Business Club, een jaarlijkse uitreiking van een prijs voor het Best Entrepreneurial Student Initiative en – last but not least – een participatie in Starterslift. Deze organisatie begeleidt kennisintensieve, techno- en creatieve starters en steunt startende ondernemers die verbonden zijn aan Tilburg University, Avans, Fontys en de NHTV in Breda. Ook starters in de regio Tilburg - Breda die producten, diensten of concepten op de markt willen brengen kunnen rekenen op steun. In het lustrumjaar trekt Starterslift in ‘Hal 88’, een oud industrieel pand in de Spoorzone dat wordt omgebouwd tot bedrijfsverzamelgebouw met de naam Station 88.

In het jaarverslag over 2016 becijfert Starterslift de bijdrage van jonge, hoogopgeleide ondernemers in de regio op bijna 68 miljoen euro, en het aantal arbeidsplaatsen (fte’s) op bijna 700. Ruim 550 ondernemingen werden toegelaten tot de programma’s van Starterslift.