Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Oerlesestraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Korvel
Datum besluit: B & W 28 juli 1949
Jaar: 1900De straat lopende vanaf het Transvaalplein bij de Transvaalstraat in westelijke richting, snijdende de Trouwlaan, tot het Korvelplein bij de Tafelbergstraat.


Oerlesestraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

27394.jpg

Weverswoningen aan de Oerlesestraat hoek

> Veestraat in 1930.


In 1418 wordt vermeld een huzinge in een stede gheheyten Oerle. De herdgang Oerle lag tussen het Korvel, Heuvel en Kerk, Loven en Broekhoven in. In 1454 wordt gesproken over de broechovense ackeren bij Oerle. Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 is de Oerlesestraat nog onbenaamd, maar is Oerle de plaats van het huidige Transvaalplein e.o. Vanaf de Hesperenstraat naar de Oerlesestraat liep (van 1909-1954) de Oerlesezijstraat, die in de volksmond ook wel Paddeweikens werd genoemd. In 1872 heette dat gedeelte van Korvelplein tot Christiaan Huygensstraat Oliemolen, en vandaar tot de Trouwlaan het Korvels Kolkje. De eerste officiële vaststelling van de straatnaam werd gedaan door de gemeenteraad in 1900, lopende Van het plein Korvel langs het klooster der Zusters tot den Nieuwen Goirle'schen weg.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).