Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Nytkowski, Edward

Edward Nytkowski
Necel Edward.jpg
Volledige namen Edward Nytkowski
Geboortedatum 22-01-1922
Geboorteplaats Raykowy (PL)
Beroep Pools militair (Starszy strzelec)
Overlijdensdatum 23-12-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Edward Nytkowski was een pseudoniem. Zijn werkelijke naam was Edward Necel.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Rang, eenheid en regiment

Edward Nytkowski - Lance-Corporal - 1. Pol.Dyw.Panc. (1st Polish Armoured Division) - Batalion Strzelców Podhalańskich (Highland Rifle Battalion)

Gebeurtenis

De Polen liepen patrouille over en onder langs de dijk[1] en ze gaven steeds per telefoon door waar ze waren. Op een dag vertrok er 's middags weer een patrouille. Ze liepen vanaf het erf van Bol langs de dijkstoep naar boven en ze verdwenen uit het zicht.

Enkele uren later was er een enorme explosie. De andere Polen stoven met de wapens in de hand naar buiten en ze vonden daar hun drie kameraden. Edward Mżyzek en Mieczysżław Ziental waren op slag dood en Edward Necel was zwaar gewond. Ze waren op een Duitse mijn gelopen. De Polen werden voortdurend door de Duitsers geobserveerd en die wisten dus langs welke weg de patrouille zou terug komen.

De twee overledenen werden bij de Protestantse Kerk van Doeveren begraven. Later heeft men ze overgebracht naar Oosterhout waar ze nu nog liggen. De zwaar gewonde Edward Necel is volgens Poolse bronnen overleden in Nr.2. Casualty Clearing Station. Ik denk dat deze Eerste Hulp Post ook in Tilburg was gevestigd want hij is kort na zijn dood meteen aan de Gilzerbaan begraven.[2]

Edward Nytkowski is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak B, rij 2, graf 43.

Bron

Regionaal Archief Tilburg, archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 245 Stukken betreffende de in Tilburg overleden Poolse militairen.

Externe link

Polish War Graves

Noten

  1. langs de Bergsche Maas bij Doeveren
  2. Bron: J. van Alphen, Dorst