Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Nouweland, Franciscus Joannes Antonius van den

Frans van Nouweland
Nouweland f.j. (1).jpg
Roomsch Leven 23 juni 1945
Volledige namen Franciscus Joannes Antonius Nouweland
Geboortedatum 06-01-1923
Geboorteplaats Geldrop
Adres Plein Leo XIII 24
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 17-03-1945
Plaats van overlijden Buchenwald (DE)
Bijzonderheden Waarschijnlijk in het kader van de arbeidsinzet gearresteerd.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Franciscus Joannes Antonius van den Nouweland (Geb. Geldrop 6 -1-1923– gest. Buchenwald (DE) 17-3-1945), textielarbeider. Zoon van Henricus Joannes Maria van den Nouweland (1894- 1970) en Christina Maria Scheepers (1896-1958). Op 17-3-1945 overlijdt hij in Buchenwald. Van den Nouweland was niet getrouwd.

Achtergrond en jeugd

Frans van den Nouweland wordt op 6 januari 1923 te Geldrop geboren als zoon van Henricus Joannes Maria van den Nouweland, vollersbaas, en Christina Maria Scheepers. Frans wordt geboren in Geldrop maar groeit op in Tilburg. Hij is het tweede kind in de rij, Frans heeft drie zusjes en vijf broertjes.

Arbeidsinzet in Duitsland

Frans werkt in de textielfabriek van C. Mommers & Co. aan de Goirkestraat. Als er geen werk meer is bij Mommers gaat Frans met een aantal anderen vrijwillig werken in het onbezette gebied van Frankrijk. Na de totale bezetting van Frankrijk wordt hij door de Duitsers getransporteerd naar Keulen waar hij in verschillende fabrieken werkt.

Op 27 oktober 1944 wordt Frans door de Staatspolitie (Stapo) in Keulen opgebracht en ingesloten. De reden voor zijn arrestatie is onbekend maar mogelijk was hij een contractbreker, iemand die zonder toestemming naar Nederland terugkeerde. Hij wordt op 28 januari 1945 naar het concentratiekamp Buchenwald getransporteerd waar hij op 17 maart overlijdt. In de laatste maanden van de oorlog was er sprake van extreme overbevolking in kamp Buchenwald. Hierdoor stierven vele gevangenen aan besmettelijke ziektes en uitputting. Frans van een van hen.

Nouweland.PNG

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe links