Noordhoekse kerk

De kerk van het Heilig Hart van Jezus werd in 1898 voltooid naar een ontwerp van de befaamde architect Pierre Cuypers. Hij had hiertoe de opdracht gekregen van pastoor dr. George van Zinnicq Bergmann. Het eigenlijke ontwerp voorzag ook in een toren, die echter wegens geldgebrek niet werd gerealiseerd. Desondanks was er sprake van een majestueus gebedshuis dat het grootste in Tilburg was.

Het oorspronkelijke interieur van het neogotische gebouw werd in de loop der tijd diverse malen aangepast, zoals met twaalf glas-in-loodramen van Joep Nicolas (1938-1939) en nieuwe wandschilderingen van Egbert Dekkers (1954).

In 1975 werd de kerk gesloopt en waarschijnlijk heeft de sloop van geen enkele Tilburgse kerk zo veel ophef en weerstand veroorzaakt. Het gevolg was een onooglijk leeg veld dat nog lange tijd onbebouwd bleef.

Aan de historie van de Noordhoekse kerk kleeft een trieste gebeurtenis. Hier werd in 1900 het ontzielde lichaam gevonden van Marietje Kessels. Deze moord werd door Ed Schilders gereconstrueerd in het boek Moordhoek (1988).

Tilburg op de Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Externe link