Nobelprijs

BalkTiu.jpgIn de steeds toenemende lijst van ranglijsten weegt het stevig mee als een universiteit een Nobelprijswinnaar in de gelederen heeft. Tilburg University kent echter geen enkele laureaat van de Zweedse academie en heeft het extra lastig in die rankings. Waarom de universiteit geen Nobelprijswinnaar heeft?

De Nobelprijs wordt uitgereikt aan wetenschappelijk onderzoekers die een opmerkelijke prestatie hebben geleverd op het gebied van de natuurkunde, scheikunde en fysiologie of geneeskunde. Andere takken van wetenschap komen niet in aanmerking; er is geen prijs voor de mens- en maatschappijwetenschappen waarin Tilburg sterk is.

De enige kans op een Nobelprijs is de jaarlijkse Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie, die sinds 1969 bestaat en vaak de ‘Nobelprijs voor de Economie’ wordt genoemd. Twee gebouwen op de campus zijn uit eerbetoon genoemd naar winnaars van deze prijs: Tjalling Koopmans (winnaar 1975) en Herbert Simon (1978). Onder de eredoctoren van de universiteit bevindt zich een Nobelprijswinnaar (voor de Vrede): Ellen Johnson-Sirleaf (2012). Maar, hoe eervol ook, voor ranglijsten doen eredoctoren en fraaie gebouwen er begrijpelijkerwijs niet toe.