Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Nijst, Charles Joseph

Charles Nijst
Nyst1.jpg
Volledige namen Charles Joseph Nijst
Geboortedatum 05-03-1916
Geboorteplaats Kerkrade
Adres Langestraat 102B
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 18-01-1944
Plaats van overlijden Groβbeeren (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Bidprentje Charles Nijst. privécollectie M. Versteegh

Nijst, Charles Josephus (geb. Kerkrade 5-3-1916 – gest. Groβbeeren 18-1-1944), student aan de Katholieke Economische Hogeschool. Zoon van Julius Nijst (1869-1939), notaris te Kerkrade, en Josephina Hollman (1880-1952). Charles werd in Duitsland tewerkgesteld en stierf in het Duitse Groβbeeren.

Jeugd

Charles werd op 5 maart 1916 geboren te Kerkrade in de Gruppelostraat als zoon van Julius Nijst, notaris, en zijn tweede echtgenote Josephina Hollman. Het gezin bestond uit zeven kinderen: Josephus (geb. 1903) uit het eerste huwelijk van vader Julius (met een zuster van zijn tweede vrouw). Uit het tweede huwelijk werd dochter Antoinette geboren en vervolgens nog vijf jongens, waaronder Charles. In 1934 slaagt Charles voor zijn eindexamen aan de R.K. Hoogere Handelsschool Rolduc. In augustus 1939 slaagt Nijst voor het examen ‘Luchtvaartkennis’ dat op Schiphol werd afgenomen. Per 1 februari 1940 wordt een zekere C.J. Nijst benoemd als ambtenaar op de gemeentesecretarie van Schin op Geul, dat later dat jaar opging in de gemeente Valkenburg.

Weigering om de loyaliteitsverklaring te tekenen

In 1941 ging Nijst in Tilburg studeren aan de Katholieke Economische Hogeschool en verhuisde van Kerkrade naar de Langestraat 102b te Tilburg. Hij werd lid van studentencorps Sint Olof en was in 1942 een van de oprichters van vriendenclub Torpedo. In 1943 weigerde Nijst de loyaliteitsverklaring te tekenen. Om zijn familie niet de dupe te laten worden meldde hij zich vrijwillig bij de grüne Polizei in Maastricht. Hij werd in het kader van de arbeidsinzet tewerkgesteld bij de Arado Flugzeugwerke (Brandenburg). In oktober 1943 werd Nijst gearresteerd op grond van een anti-Duitse uitlating. In het gedenkboek In Memoriam Fratrum wordt deze scène beschreven: ‘Vanmorgen – het zal een uur of half negen geweest zijn,- word ik bij den baas geroepen, die mij de vraag stelt of ik eenige weken geleden aan “dhr” Kober gezegd heb: ‘Ich hoffe dasz England den krieg gewinnen wird”. Even met open mond. Dan: “Ich habe gesagt: nach meiner meinung wird England diesen Krieg gewinnen”. Hij: “dann ist hier kein Platz mehr fur Sie. Heute noch gehen Sie hier weg!” Ik af!! -“ Nijst werd veroordeeld tot 2 maanden gevangenisstraf, daarna werd hij overgeplaatst naar concentratiekamp Sachsenhausen. Vanuit Sachsenhausen werd hij overgebracht naar het Arbeitserziehungslager Groβbeeren (AEL), waar hij op 18 januari 1944 vermoedelijk aan ondervoeding en uitputting is overleden. Nijst is begraven op de begraafplaats aan de Ruhlsdorfer Straße te Großbeeren

Internet

Charles Joseph Nijst op Oorlogsbronnen.nl

Gebeurtenis

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Nationaal Archief

Arolsen Archives


mail + bijlagen M. Versteegh d.d. 22-08-2021


  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)
  • Hans Bornewasser, Katholieke Hogeschool Tilburg Deel 1, 1927-1954, Economie - Ethiek - Maatschappij (Baarn 1978), p. 74
  • A.L.M. Arnolds, H.A. Jansen, A.Th. Mertens, Chistine M.A. Peeters, Gedenkboek 1940-1945 van de katholieke academische gemeenschap. Samengesteld en uitgegeven in opdracht van de Unie van Katholieke Studenten-vereenigingen in Nederland., Leiden, 1947, blz 117.


  • Limburger Koerier, 6-6-1934
  • Limburger Koerier, 12-8-1939
  • Viking 5-12-1944
  • Limburger Koerier: Provinciaal Dagblad 12-8-1939
  • De Geus 15-5-1944
  • In Memoriam Fratrum, gedenkboek van het Tilburgsch Studenten Corps Sint Olof
  • 12e Jaarboekje Tilburgs Studentencorps St. Olof 1941-1942

Websites