Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

NS-plaquette

IMG 8294.JPG

'Ter gedachtenis aan hen die vielen 1940-1945', zo is te lezen op de plaquette die bij de ingang van de LocHal is geplaatst. Eronder staan de namen van zes personen die het slachtoffer werden van de Tweede Wereldoorlog. Deze zes personen waren in dienst van de Centrale Werkplaats van de NS in Tilburg. Het zijn C.J.N.A. Bodden, A.P. Broos, H.A. Buster, H. de Jongh, S. Mozes en G.G. Rijkers.

De plaquette die op 9 september 1948 werd onthuld, was een van de vele gedenkplaten die de Nederlandse Spoorwegen op nog 110 andere plaatsen in Nederland aanbracht. In eerste instantie werd de plaquette geplaatst in een stenen gedenkteken in het plantsoen van de werkplaats. Later werd de koperen gedenkplaat bevestigd aan de gevel van de portiersloge. Door de ontwikkelingen in de Spoorzone werd de plaquette tijdelijk verwijderd. Op de plek waar de portiersloge was, loopt nu de Burg. Brokxlaan. Onder andere via Facebook was de Groep NS-Hoofdwerkplaats Tilburg naarstig op zoek naar een nieuwe locatie voor de NS-plaquette. Op 1 maart 2019 was het zover. Dankzij de spoormannen Hans Clijsen, Jan Wouters en Henk Meijers werd door wethouder Berend de Vries de plaquette onthuld in het bijzijn van nazaten van Gijs Rijkers en Henk Broos. Toen het gezelschap 1 minuut stilte in acht nam, reed er op dat moment net een trein voorbij, als een eresaluut aan de zes gevallenen.