Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

N. van Blerk

N. van Blerk
Firma N. van Blerk 1894-1974. Staand bij de kluis Louis van Blerk; staand geheel rechts Louise van Blerk; kinderen: midden Jan, rechts Truus van Blerk, ca. 1900. Fotograaf onbekend, collectie Regionaal Archief Tilburg
Geschiedenis
Opgericht 1864
Oprichter Nicolaas van Blerk
Opgeheven 2010
Structuur
Plaats Tilburg

In 1864 begon Nicolaas van Blerk (1825-1899) een smederij annex ijzerwinkel aan het Tilburgse Smidspad. Na zijn overlijden zetten zijn zoons het bedrijf voort. Van Blerk produceerde o.a. tabernakels en kluizen. In 1904 begon men met het vervaardigen van de vermaarde brandkasten.

Vanaf 1928 werden er ook andere stalen producten gemaakt. In 1935 begon Van Blerk met de productie van stalen kantoormeubelen. Dit was een succes; Grijpink uit den 's Gravenhage wordt de eerste Van Blerk dealer in Nederland, in de jaren vijftig het overgenomen door Kentie. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de fabricage van brandkasten stilgelegd, vanwege het verbod van de bezetter om staal te verwerken. Het bedrijf specialiseerde zich tijdens de bezetting in de productie van staalarmne meubelen. Wegens gebrek aan materiaal kwam Van Blerk nagenoeg stil te liggen. In 1944 werden gebouwen en inventaris getroffen door bommen.

In het begin van de jaren zestig groeide het bedrijf uit zijn voegen en startte de bouw van een fabriek op industrieterrein Kraaiven. Dit omvangrijke complex, een ontwerp van Jan Robben, werd in 1964 in gebruik genomen. In 1964 schonk de firma N. van Blerk bij het 100-jarig bestaan een kunstwerk aan de gemeente Tilburg. Het beeld 'Zittend meisje' van de Eindhovense kunstenaar Hans Goddefroy werd geplaatst bij de Stadsschouwburg.

In 1975 fuseerde Van Blerk met Asmeta uit Assendelft, waarna de naam Assenburg ontstond. Later werd het bedrijf onderdeel van ASPA Kantoorinrichting. In 2009 werd ASPA eigendom van de investeerders HAL Holding en Tinsletown. In 2010 volgde het faillissement maar werd een doorstart gemaakt door de nieuwe eigenaar en branchegenoot Ahrend. In hetzelfde jaar werd de Tilburgse fabriek gesloten en gesloopt.

Zie ook

Metaalnijverheid

Bronnen en literatuur