Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Muziekpodium Paradox

In 1981 werd op de hoek van de Karrestraat en de Willem II-straat een café gehuurd waar jazzclub Paradoks werd gevestigd. Het café werd geleid door de Amerikaanse muzikant Steve Clover en zijn vrouw. De animatoren voor de jazzclub waren onder anderen Niko Langenhuijsen, Willem Kühne en Jan Wirken.

Wegens geluidsoverlast moest de club in 1984 vertrekken, waarna een pand op de hoek van de Willem II-straat en de Telegraafstraat in beeld kwam. Zo’n 175 muzikanten en sympathisanten stelden zich met hun geld garant als borg bij een bank, waardoor de vertegenwoordigende stichting het pand kon kopen en verbouwen.

Op 14 december 1985 werd Paradox officieel geopend. Vanaf toen ontwikkelde het zich tot een van de meest toonaangevende Nederlandse muziekpodia, waarbij een nieuwe lichting muzikanten, waaronder Paul van Kemenade en de gebroeders Palinckx, de voortgang stimuleerden. Behalve jazz richt Paradox zich op geïmproviseerde muziek en is er aandacht voor alle moderne muziekstijlen en klassiek. Talloze beroemde musici en groepen gaven hier concerten, ook in verband met het festival Stranger Than Paranoia. Daarnaast worden er jamsessies, workshops, presentaties, debatten en dansavonden georganiseerd.

In 1998 werd Paradox wederom grondig verbouwd. Sinds 2007 liggen er plannen om eventueel te verhuizen naar het Veemarktkwartier.