Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Muziekinstrumentenmakers

Muziekinstrumentenmakers
Interieur van de M.J.H. Kessels, Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten, koperen blaasinstrumenten werkplaats omstreeks 1900. Fotograaf onbekend, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Lang voordat Tilburg kennismaakte met Italianen, Chinezen, Turken of Marrokanen kwamen er gastarbeiders naar de stad. Vanaf het einde van de negentiende eeuw waren het vooral Duitse en Oost-Europese makers van muziekinstrumenten die hier een nieuw bestaan opbouwden. De meeste van hen waren werkzaam bij Kessels (Muziekinstrumentenfabriek Kessels) en zijn concurrenten. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel van die vaklieden in de omgeving van de Lange Schijfstraat (Noordhoekring) woonden. De Tilburgers kregen buren met achternamen als Anger, Dotzauer, Fischer, Ghion, Herold, Hoffman, Hose, Kift, Kirsch, Koch, Kohier, Kretschmar, Kumma, Kunzel, Papke, Pfeiffer, Pistorius, Riedle, Rieu, Rosbach, Sattler, Schams, Schmucker, Schröder, Spengler, Stengel en Zaunbrecher. Enkele van hen bouwden een eigen onderneming op, zoals J.L. Birker en Rosmeissl.