Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Muselaers, Petrus Josephus Henricus

Piet Muselaers
Volledige namen Petrus Josephus Henricus Muselaers
Geboortedatum 18-03-1916
Geboorteplaats Tilburg
Adres Molenstraat 101
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Administrateur
Overlijdensdatum 07-02-1945
Plaats van overlijden Neuengamme (DE)
Bijzonderheden Verdacht van betrokkenheid bij de KP Soest, gearresteerd en naar Duitsland afgevoerd.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Muselaers, Petrus Josephus Henricus (Tilburg 18-03-1916, Hamburg (DE) 07-02-1945), zoon van Johannes Petrus Muselaers (1889–1967) en Innocentia Lamberta Maria Wolters (1888–1931).

Achtergrond

Petrus Josephus Henricus (Piet) Muselaers werd op 18 maart 1916 in Tilburg geboren als zoon van Petrus Muselaers (Erp 17-11-1889, Tilburg 23-10-1967) en Innocentia Lamberta Maria Wolters (Nistelrode 28-12-1888, Tilburg 25-07-1931). Piet Muselaers werkte als administrateur op het kantoor van het ziekenfonds. Daar raakte hij bevriend met Anny Bloem.

Gebeurtenis

Piet Muselaers wordt door de Sicherheitspolizei verdacht van betrokkenheid bij de KP-Soest die op 24 januari 1944 een overval pleegde op de kluis van de afdeling Bevolking in Tilburg. De beschikbare bronnen geven daarover echter geen uitsluitsel. Wel blijkt hij connecties te hebben met het verzet in Tilburg.
Piet is naar Haaren overgebracht en vervolgens verblijft hij van mei tot oktober 1944 in kamp Amersfoort. Daarna wordt hij gedeporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Hamburg was in juli 1943 door geallieerde bombardementen voor een groot deel verwoest en bij de opruimingswerkzaamheden werden de gevangenen van Neuengamme ingeschakeld. Piet sterft op 7 februari 1945 in een buitenkamp van Neuengamme aan de gevolgen van ernstige mishandeling, uitputting en ondervoeding.
Hij is begraven op het Nederlands ereveld in Hamburg-Ohlsdorf.

Roomsch Leven 22 september 1945


Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Internet


Noten