Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Mozes-Zilverberg, Kaatje

Kaatje Mozes-Zilverberg
Volledige namen Kaatje Zilverberg
Geboortedatum 27-10-1897
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Waterhoefstraat 33
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Salomon Mozes
Overlijdensdatum 11-06-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gebeurtenis


Mozes-Zilverberg, Kaatje

Individuele gebeurtenis

Het gezin Mozes woonde vanaf 1929 in Tilburg, komende uit Amsterdam. In juli 1941 nam de familie Mozes Horst Eichenwald als pleegkind in het gezin op. Het gezin is op 10 april 1943 naar concentratiekamp Vught gedeporteerd. Kaatje Mozes-Zilverberg werd met haar dochter Roosje Mozes en pleegkind Horst Eichenwald op 7 juni 1943 met het zogenoemde kindertransport van Vught, via Westerbork naar Sobibor getransporteerd. Dochter Martha bleef in Vught. Zij werkte er voor Philips. Later zou ze via Auschwitz voor Telefunken in Breslau werken. Na vele omzwervingen kwam ze uiteindelijk in Zweden terecht en overleefde de oorlog. Ze keerde in 1946 naar Nederland terug. Kaatje Mozes is omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.

Gezinsleden

Kaatje Mozes was gehuwd met Salomon Mozes. Moeder van Roosje Mozes en Martha Mozes. Stiefmoeder van Horst Eichenwald.

Woonadres

Waterhoefstraat 33 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

  • G.M. Naarden, 'Onze jeugd behoort de morgen...’. De geschiedenis van de AJC in oorlogstijd. (Amsterdam 1989) 266-274; Leo Feijten, ‘Ik geloof dat hij Hans heette’. Het waargebeurde verhaal van een Joods vluchtelingetje tijdens de Tweede Wereldoorlog (Venray 2011).
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe link

Joods Monument