Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Mommers & Hunfeld, H.

Deze fabriek werd onderzocht door Wagemakers, Ton


Mommers & Hunfeld N.V. (vh H. Mommers en Zonen; vh Van Dijk en Mommers)
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Wollenstoffenfabriek (spinnerij, weverij en apprêtuur)
Vestigingsadres Smidspad 48
Datum oprichting 12-10-1932
Datum opheffing 8-01-1955
Eigenaars / oprichters Directie: H.J.D. (Henri) Mommers (1900-1963) en W.J.H.S. (Wilhelm) Hunfeld (1904-1975); commissarissen Bernard Linthorst en Cornelis de Rijk
Opvolging n.v.t.
Familieverbanden Tussen Henri en Wilhelm is geen familieverband. Commissaris B. Linthorst (vleeswarenfabrikant) is een zwager van Henri Mommers en commissaris C. de Rijk is schoonvader van Wilhelm.
Herkomst eigenaars / oprichters Henri Mommers komt uit het bekende weversgeslacht Mommers uit de Stokhasselt in Tilburg. De familie van Wilhelm, geboren in Utrecht, komt oorspronkelijk uit Duitsland.
Herkomst vreemd kapitaal Maatschappelijk kapitaal f 100.000 en gestort f 20.000.
Innovatieve aspecten Er is verder onderzoek nodig om te achterhalen of het bedrijf echte innovatie heeft gerealiseerd.
Reikwijdte van het bedrijf Nationaal en internationaal.

Algemene omschrijving

De grootvader van Henri (Henricus Joannes Desiderius) Mommers was Hendricus Mommers (1821 – 1887). Laatstgenoemde was de oprichter van Mommers & Zn., H. Hij was een oudere broer van Christaan Mommers, oprichter van Mommers & Co, C. Henri Mommers heeft na het kleinseminarie de Textielschool in Tilburg doorlopen. In 1928 werd Henri medevennoot van de fabriek. Hij trouwde in 1931 met Cis (Francisca) Linthorst. Op 7 juli 1932 werden de fabrieksgebouwen met inventaris in de Goirkestraat en Smidspad openbaar verkocht. Enige maanden later werd Mommers & Hunfeld opgericht. Een deel van de medewerkers van Mommers & Zn. werd overgenomen, daarnaast werd via de krant druk geworven om hoogwaardig personeel binnen te halen. De advertenties stralen ambitie af. Februari 1939 trad Henri Mommers af als directeur, maar bleef wel verbonden aan de fabriek (hij ging verder als verzekeringsagent en later als textielagent). Gedurende WOII experimenteerde Wilhelm (Wilhelm Johann Hermann Suitbertus) Hunfeld met bindingen en het ombouwen van buckskingetouwen. Ten doel een soort van ‘confectieweven’ (het weven en confectioneren van -delen van- kleding in één gang) te realiseren. Na de oorlog kwam hij op het idee om wollen garens te versterken met nylon. Zo ontstond het zgn. Nylotex, waar met name in Amerika interesse voor was. Eind jaren ’40 en begin ’50 lijkt het moeizaam te gaan met het bedrijf gezien de vele wisselingen in de top. September 1953 moet Wilhelm Hunfeld zich, door ziekte, terugtrekken als directeur. Formeel worden door de commissarissen alle bevoegdheden ingetrokken. Januari 1955 wordt de Wollenstoffenfabriek Mommers & Hunfeld N.V. opgeheven.


Gezinskaart

  • Henricus Johannes Desiderius (Henri) Mommers (05-06-1900/1963) en
  • Wilhelm Johannes H. Suitbertus (Wilhelm) Hunfeld (23-08-1904/1975)

wegens de wet op privacy zijn er verder geen gegevens beschikbaar

Opmerkingen

De vader van Wilhelm was mede-eigenaar van het kledingbedrijf Grove en Hunfeld (nadien N.V. De Dom) te Utrecht, waar ook Wilhelm, na het overlijden van zijn vader in 1926, aan de slag ging. Deels tegelijkertijd doorliep hij van 1924 tot 1928 de Middelbare Textielschool te Tilburg. Begin jaren ’30 ging hij naar de Hogere textielschool te Tilburg. Mogelijk hebben Henri Mommers en Wilhelm Hunfeld elkaar op school leren kennen.


Volgens Pim Hunfeld, zoon van Wilhelm, zou W. Hunfeld zich hebben kunnen inkopen in de N.V. mede dankzij financiële ondersteuning van zijn moeder en zijn schoonvader. Laatstgenoemde was bleker en eigenaar van een wasserij. Wilhelm was in oktober 1932 getrouwd met Wilhelmina de Rijk.


Van Gorp (textieldeskundige) typeert in zijn standaardwerk ‘Tilburg, eens de wolstad van Nederland’ directeur Hunfeld als een uitzonderlijk vakman met grote kennis van de bindingsleer. Volgens een zegsman, zoon van een oud-textielarbeider, was Hunfeld "de beste kenner van kleurtechnieken in Tilburg".

Bronnen

  • Bijvoegsel tot de Nederlandsche Staatscourant, 21 november 1932 (nr. 226);
  • BHIC, Handelsregister Toegang 404a, Kamer van Koophandel Tilburg, inv. nr. 3730
  • Mededelingen voornamelijk van Pim Hunfeld, zoon van Wilhelm Hunfeld en van Harry van Overbeek, kleinzoon van Henri Mommers
  • P.J.M. van Gorp, Tilburg, eens de wolstad van Nederland, Eindhoven 1987, 235