Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Moller, Lodewijk Willem Willibrort

Lo Moller
Volledige namen Lodewijk Willem Willibrort Maria Moller
Geboortedatum 29-05-1911
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Bredaseweg 371
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Bernardina Maria Wilhelmina van Deene
Beroep Commies-redacteur
Overlijdensdatum 10-05-1940
Plaats van overlijden Valkenburg (Zuid-Holland)
Bijzonderheden Hij sneuvelde bij de verdediging van de vliegbasis Valkenburg bij de Kleidam.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Lodewijk Willem Willibrort Moller (Amsterdam 29-5-1911–Valkenburg (NH) 10-5-1940), gemeenteambtenaar. Zoon van Hendrik Willem Evert Moller (1869-1940) en Alice Elisa Theonia Bourgonjon (1873-1958).

Achtergrond en jeugd

Lo Moller wordt op 20 mei 1911 geboren in Amsterdam Het gezin Moller verhuist in 1913 vanuit Amsterdam naar Den Bosch. In Amsterdam zijn er naast Lodewijk ook een oudere broer en drie zussen geboren. De twee jongste zusjes worden in Den Bosch geboren. In 1915 wordt het gezin getroffen door een droeve gebeurtenis, de oudste zoon, Everard, overlijdt een maand voor zijn elfde verjaardag. In 1918 gaat Lodewijk voor een jaar naar de kostschool Saint Louis in Oudenbosch. Ondertussen verhuist het gezin naar Tilburg vanwege het werk van de vader. Ze gaan wonen in het nieuwgebouwde huis Eik en Zon aan de Bredaseweg 371. Ook Lodewijk komt weer thuis wonen en vervolgt zijn lagere schooltijd in Tilburg. Zijn middelbare schooltijd brengt hij tot 1926 door op het Odulphus lyceum om vanaf schooljaar 1926-1927 zijn opleiding te vervolgen aan de Apostolische School bij de Missionarissen van het H. Hart aan de Bredaseweg.

In de jaren 1932-1938 is Lodewijk student rechtsgeleerdheid aan de Rooms Katholieke Universiteit te Nijmegen. Tijdens zijn studententijd, zomer 1936, verloofd Lodewijk (Lo) zich met Bernardina Maria Wilhelmina (Bien) van Deene (1915-1941) uit Leiden. Na zijn studie gaat hij werken als gemeenteambtenaar. Op 11 oktober 1939 trouwen Lodewijk en Bernardina Geene in Leiden. Het echtpaar gaat ook aan de Bredaseweg in Tilburg wonen.

Dagblad van Noord-Brabant 31-5-1940
Roomsch Leven 30 maart 1946

Gebeurtenis

Ook Lodewijk moet zich melden tijdens de mobilisatie en hij wordt gestationeerd in de omgeving van Den Haag. Op 10 mei in de vroege ochtend worden de drie vliegvelden in de omgeving Den Haag aangevallen. [1]De eerste aanval op vliegveld Valkenburg begon om 04.15 uur met een bombardement, door een van de drie Duitse bommenwerpers , die drie bommen vanaf een hoogte van ongeveer 200 meter afwierp dat de reserve een veilig heenkomen deed zoeken. Een bom kwam op hangaar A1 en de andere twee ernaast. Enige slachtoffers waren er te betreuren. Na het afwerpen van de bommen vlogen de Duitse toestellen in duikvlucht over het vliegveld heen en schoten daarbij met hun mitrailleurs en kanonnen op alles wat bewoog. De commandant van de reserve, eerste Luitenant Moller, was een van de eersten die door de salvo's dodelijk gewond raakte.

Lodewijk wordt op 1 juni 1940 onder grote publieke belangstelling herbegraven op het kerkhof aan de Bredaseweg [2]

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Bronnen

  • Uit Doodenwacht bij onze gevallenen (S.H. Hoek), p. 37: ' De wachtcommandant, de 1. Ltnt. Mr. Moller viel doodelijk getroffen neer. Arme kerel, die had als strateeg in hart en nieren, den avond van tevoren verzocht het commando over de reserve te mogen hebben, om daarmee zoo nodig te kunnen opereren, maar hij werd naar billijkheid ook op zijn beurt met de wacht belast. Ltnt. Moller viel bij de volledige uitoefening van dien plicht….'

Internet

Lodewijk Willem Willebrort Marie Möller op Oorlogsbronnen.nl