Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Moerel, Salomon Maurits

Salomon Maurits Moerel
Moerel0.jpg
Volledige namen Salomon Maurits Moerel
Geboortedatum 24-11-1877
Geboorteplaats Breda
Adres Tuinstraat 85
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Clara Visser
Beroep Arts
Overlijdensdatum 06-09-1944
Plaats van overlijden Auschwitz (PL)
Bijzonderheden .

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Krantenberichtje
Moerel4.png
Huishoudelijke hulp gevraagd


Verzoek van Moerel
Moerel3.png
Brief van Salomon Maurits Moerel aan rijkscommissaris


Antwoord op verzoek
Moerel2.png
Antwoord van Rijkscommissaris


Brief Max Moerel
Moerel1.png
Brief van de zoon van Salomon Maurits Moerel

Gebeurtenis

Salomon Maurits Moerel studeerde geneeskunde in Utrecht, waar hij op 20 mei 1907 zijn artsexamen aflegde. Hij woonde en praktiseerde als huisarts in de Tuinstraat 85 in Tilburg. Als arts moest hij ingevolge de bepalingen van de bezetter zijn praktijk per 1 mei 1941 voor ‘arische’ patiënten neerleggen. In de oorlogsjaren was hij penningmeester van de Nederlands-Israëlitische Gemeente Tilburg en lid van de medische- en schooldienst van de Joodsche Raad, waardoor zijn gezin ‘gesperrt’ was (voorlopige vrijstelling van deportatie). Toen ook de laatste Tilburgse Joden in 1943 naar Westerbork en Vught gedeporteerd werden, is hij samen met zijn vrouw Clara Visser ondergedoken. In de periode 19 april 1944 tot 12 augustus 1944 waren Moerel en zijn vrouw ondergedoken bij Van Vugt, Celebesstraat 24. Mevrouw Van Vugt kreeg via de GGD zogenaamd een extra dieet voorgeschreven om op deze wijze meer bonnen te verkrijgen voor de onderduikers. Deze Van Vugt had contacten met illegaal werker Jef van Bebber. Bij een inval op het onderduikadres van Van Bebber zijn gegevens gevonden over het onderduikadres van het echtpaar Moerel. Salomon Maurits Moerel is samen met zijn vrouw gearresteerd te Tilburg op 12 augustus 1944. In de ochtend van 13 augustus eerst naar Vught gedeporteerd, later naar Westerbork en Auschwitz, waar hij omkwam. Zijn kinderen Max en Henri waren op diverse plekken ondergedoken en overleefden de oorlog.

Gezinsleden

Salomon Moerel was gehuwd met Clara Visser (daarvoor met Adele Wolff). Vader van Caroline Josine Moerel, Max Moerel en Henri Moerel.

Woonadres

Tuinstraat 85 (Tilburg)

Op de kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Externe link

Joods Monument